Luontopäiväkirja

Maaliskuu 26, 2007

Hankikelit on mahtavat!

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 3:43 pm

p1010110aa.jpg

Hei vaan luonnon ystävät!

Tänä aamuna lähdin jo varhain kävelemään hangille Luonetjärven pohjoispäähän. Sarpatin sillalla sain kuvattua Vääräjärven joutsenpariskunnan, kun ne olivat aamupalalla. Jatkoin matkaani Vääräjärvelle Heinoslammesta tulevaa puron vartta seuraten. Kiertelin Vääräjärven metsiä, ja kun kartassa oli kalliojyrkänne yhdellä mäellä, niin kävin katsomassa sen matkan varrella. Keskisen lammen pohjoispuolella Jokihaaran tien varressa olevilla pelloilla huomasin pöllön pöntön puussa, mutta oksattomaan mäntyyn nousu ei onnistunut. Pitänee tuo pönttö vielä tällä viikolla tarkastaa ja puhdistaa.

Jokihaaran tien alitse kulkee pieni puro, joka saa Keskisestä alkunsa ja laskee isoa pelto-ojaa pitkin Luonetjärveen. Kun tulin purolle, kuului tuttu viserrys vesirajasta, ja vaikka en lintua nähnytkään, niin tunnistin sen heti koskikaraksi. Vähän se tosin epäilytti, kun niidenhän pitäisi olla jo palaamassa kohti pohjoista. Mutta sitten se ilmestyi puron yli kaartuvalle puulle istumaan ja niiailemaan, ja sain siitä yllä olevan kuvan. Kara lensi puroa alaspäin pelto-ojalle ja jatkoi siellä ruokailuaan. Tänne purolle pitää viedä koskikaralle pönttö, sillä sehän voisi vaikka jäädä sinne pesimään.

Sarpatin laavulla oli mukavaa seuraa, kun Palokasta kolme nuorta ja tuttavutta arastellen tehnyt koiranpentu olivat tulleet tutustumaan Sarpatin laavuun. Hienoa, että Tikkakosken Ladun laavusta pitävät muutkin kuin tikkakoskelaiset. Laavun vieressä kulkevassa purossa ruokaili vielä toinenkin koskikara. Karan reviiri on talvikaikaan yhdessä purossa aika iso, joten tämä saattoi olla tämän päivän toinen yksilö.

Kotona laitoin kirjosiepoille vielä ihka uudet pöntöt. Entiset oli tikka hakannut jo koloja täyteen, joten oli ne aika jo vaihtaakin. Nyt onkin muuten aika puhdistaa pöntöt, sillä asukkaat ottavat ne aika pian käyttöönsä.

Keväinen viikonloppu

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 6:09 am

p1010085a.jpg

Hei vaan luonnon ystävät!

Viikonloppu oli kevään vastaavan ajan lämpimin viiteen vuoteen. Jyväskylässä lämpötila nousi +13:een asteeseen ja se suosi etenkin lintumuuttoa. Tuulikin kanssa seurasimme muuttoa sunnuntaina Laukaan Vatiankylän Pedonmäessä. Mäeltä on hienot näkymät Keitele-Päijänne- kanavareitille ja varsinkin Vatianjärvelle. Sen rannoilla ja vedessä oli joitain kymmeniä joutsenia ja niistä osa jatkoi muuttomatkaansa iltapäivän alussa ja osa jäi vielä ruokailemaan. Muiden paikalla olleiden lintuharrastajien kanssa näimme yli 300 töyhtöhyyppää, kaksi kanahaukkaa, yhden varpushaukan ja mieluisimman yllätyksen kangaskiurun, joka lensi miltei havaintopaikkamme yli. Kangaskiuru on enimmäkseen Etelä-Suomen laji, mutta se pesii myös Keski-Suomessa. Sen pesimäpaikat ovat yleensä kuivilla männikkökankailla, puoliavoimissa kalliomänniköissä, paloaukeilla sekä paljaslakisissa kallio- ja mäenrinteissä. Kangaskiuru on Suomessa silmälläpidettävä laji ja parimäärä on vain 800 - 1000.

Pedonmäestä menimme vielä katsomaan Vatianjärven joutsenia. Osa - kuten kuvan kolme joutsenta - lähti jatkamaan matkaansa kohti pohjoista.

Maaliskuu 21, 2007

Yksiö viirupöllölle

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 6:09 pm

p1010162a.JPG

p1010157aa.jpg

Hei vaan luonnon ystävät!

Tänään vein viirupöllölle pöntön Luonetjärven pohjoispään metsiin. Viirupöllö pesii mielellään pönttöön, joka muistuttaa sen luonnontilaista pesimäpaikkaa eli onttoja keloja tai palokärjen koloja. Kooltaan pönttö on sieltä suurimmasta päästä eli korkeus 400-600 mm, halkaisija 300-400 mm ja lentoaukon koko 150-200 mm. Etuseinästä voi jättää vaikka yläkolmanneksen kokonaan pois. Pönttö tulisi sijoittaa metsänlaitaan siten, että se on metsän puolella mutta näkyy pellolle tai hakkuuaukolle hyvin.

Hakkuun reunaan pöntön laitoinkin, mutta kun ei ollut tikkaita mukana, niin se tuli asennettua aika alas. Pitää sitä myöhemmin vielä korjata vähän ylemmäksi. Viime viikolla näiltä seuduin kuulin viirupöllön huhuilua, joten toivottavasti se löytää tämän pöntön. Voi tosin olla, että se ei kelpaa ennenkuin vuoden päästä, mutta onpahan se valmiina sitten kun myyräkantakin on parempi.

Matkalla otin kuvan Luonetjärven päässä Rupanlahdessa olevasta joutsenpariskunnasta. Tämä pari on varmaankin sama, joka on pesinyt muutaman vuoden Vääräjärvellä. Toivottavasti niillä on pesä siellä tänäkin keväänä.

Maaliskuu 20, 2007

Takatalvea ilmassa

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 7:47 am

p1010121a.JPG

Hei vaan luonnon ystävät!

On kulunutkin jo viikko edellisestä kirjoituksesta. Sinä aikana on takatalvi tullut, jos nyt yleensä voi ajatella sitä, että maaliskuussa voisi tulla takatalvi. Viikonlopuksi kuitenkin on jo lämpenemässä uudestaan ja alkanut kevätlintumuuttokin pääsee jatkumaan. Viime viikon alussa kävin veljeni kanssa bongaamassa Uuraisilla Hiirolassa vielä valkopäätiaisen, joka pari kertaa kävi lintulaudalla. Uskollisesti se on viihtynyt tutuissa pihapiireissä, mutta eiköhän se kohta lennä takaisin kotikonnuilleen Valko-Venäjälle. Viikon puolivälissä kävin pöllöjä kuuntelemassa, ja keskiviikkona kuulinkin viirupöllön huhuilun Stenintien varressa Luonetjärven pohjoispäässä. Ääni tuli tosin aika kaukaa mutta oli selkeästi kuultavissa. Viirun äänessä on jotain selkäpiitä karmivaa ja aika jännä oli kuulla myös joutsenen trumpetin ääni tähtikirkkaalta taivaalta.

Käväisin myös Laukaassa Vatian kylällä Pedonmäellä seuraamassa kevätmuuttoa, mutta kovin oli hiljaista vielä. Petolintuja eli lyhyesti petoja odottelin, mutta niitä vain ei näkynyt. Yksi töyhtöhyyppä kuitenkin nähtiin lentämässä.

Loppuviikolla teimme naapurini Juhan kanssa lúmikenkäretken Kalmujoelle. Tosin kuljimme koko matkan jalkaisin, koska metsässä lunta oli niin vähän. Kalmujoessa on vesi nousussa ja jäät pikkuhiljaa sulamassa. Puolivälissä matkaa paistelimme makkarat ja keitimme nokipannukahvit. Mukavaa oli olla retkellä. Sunnuntaina kävimme vielä pilkillä Ylä-Keiteleellä. Ulkoilmaa tuli siis runsain mitoin viime viikolla nautittua.

Maaliskuu 15, 2007

Lumikenkäretki Autiojoen mutkiin la 17.3.

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 6:34 am

p1010061a.JPG

Lauantaina 17.3. tutustutaan Autiojoen ja Kalmujoen ympäristöihin. Varsinkin luonnontilaisena säilynyt Kalmujoki on näkemisen arvoinen. Kävelemme myös Taavetinmäkeen tähystämään muuttolintuja. Hyvällä onnella voimme nähdä pohjoiseen matkaavan maa- tai merikotkan.

Kokoontuminen Oskarinkadun päässä Paskolammilla klo 12.00.

Reitin pituus n. 4 km, kesto n. 3 tuntia ja hinta 7 euroa/henkilö, johon sisältyy lumikengät, sauvat, opastus ja kuuma mehu. Ota omat eväät mukaan. Kenkiä riittää 14 retkeilijälle.

Lisätietoja Jukalta 040-7599 864 tai sähköpostilla.

Tervetuloa!

Kuvassa talvinen näkymä Kalmujoen laaksosta. Puita on kaatunut jokiuoman päälle ristiin rastiin

Maaliskuu 10, 2007

Syväojanmäen retkellä

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 4:57 pm

p1010110a.JPG

p1010068a.JPG

Hei vaan lumikenkäilyn ystävät!

Tänään vietimme mukavan päivän lumikengillä Syväojanmäessä Tikkakoskella. Kävelimme ensin latu-uraa ja sen varttakin Syväojanmäen lähteelle. Siellä piti tietysti jokaisen maistaa lähdevettä ja hyväähän se olikin, vaikkakin mautonta kuten lähdevesi aina. Sieltä jatkettiin kohti Riuttalampea ja matkalla pysähdyttiin notkelmassa, jossa kesällä on hieno saniaiskorpi. Näin talvella siitä ei ole kuin aavistus, mutta hienot kalliot kuitenkin ovat hyvin esillä. Makkarakin maistui retken puolivälissä.

Jatkoimme vielä Riuttalammelle ja seurasimme sieltä lähtevää puroa tulojäljille päin. Kevät tekee tuloaan, sillä puro lorisi mukavasti jääkannen alla.

Kuvassa ovat retkeläiset nuotiolla. Kesäinen kuva on otettu viime kesänä tuosta yllä mainitusta saniaiskorvesta.

Kiitos kaikille mukavasta retkestä. Tänne tulemme uudestaan kesällä luontoretkelle.

Maaliskuu 9, 2007

Metson jäljillä

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 1:41 pm

p1010021a.JPG

p1010042a.JPG

Hei vaan luonnon ystävät!

Tein tänään etkäteen jäljet Syväojanmäkeen huomista lumikenkäretkeä varten. Kostea oli keli, plus 1 aste lämmintä ja lumi tippui vetenä puiden oksilta. Aika raskas oli kulkea.

Aluksi kävi Syväojanmäen lähteellä. Kuten arvasinkin, niin lähde oli sula ja vesi oli kristallinkirkasta. Sen voi kuvistakin nähdä. Matkalla tapasin parinkin metson jäljet ja toisessa oli jätöksetkin mallina. Raskasta on ollut kulkeminen isolla linnulla, kun vatsaa myöten oli kahlannut monessa paikassa. Ehkäpä tuossa mäessä on metsolla soidinpaikka. Vapun tienoilla siellä voisi käydä niitä aikaisin aamulla kuuntelemassa.

Lopuksi tulin vielä Riuttalammen suon kautta ja kävelin puron vartta takaisin tulojäljille. Riuttalampi on yksi Jyväskylän maalaiskunnan Natura-alueista. Alueella on harvinainen lettokorpi kohdassa, jossa edellä mainitusta lähteestä ja lammesta tulevat purot yhtyvät.

Nollakeleissä lumkenkäilemässä

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 6:52 am

p1010020a.JPG

p1010020c.jpg

Hei vaan luonnon ystävät!

Eilen kävimme pienellä tokalla lumikenkäilemässä. Tutustuimme ensi luonnontilaiseen Pukkisaareen ja sitten Sulkuniemen männikkköön. Peuraniemessä juotiin mehut ennenkuin lähdimme nousemaan Särkimäen kuusikkoon. Siellä polulta edestämme lähti viirupöllö lentoon suuren kuusen oksalta. Viirulla on ollut viime kesänä pesä lentokentän päässä Peräsenlammen rannalla olevassa telkänpöntössä. Siitä rengastettiin kolme poikasta, joista kuulemma kaksi on kuluneen talven aikana löydetty kuolleena. Tälle Särkimäen viirulle on vietävä pönttö noihin maisemiin ja käytävä sitä vielä kuuntelemassa iltaisin. Jospa se on Peräsenlammen hallitsija tai viime kevään poikanen.

Matkalla ihastelimme mahtavaa kuusikkoa ja varsinkin puista suurinta. Ympärysmitta on kolmisen metriä ja halkaisija noin 95 senttiä. Paluumatkalla Peuraniemessä makkara maistui.

Kuvassa retkeilijät Peuraniemessä ja Uuraisilla viime syksynä kuvaamani puhelinlangalla istuskellut viirupöllö.

Maaliskuu 6, 2007

Riekkojakin Tikkakoskella

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 8:06 pm

p1010015a.JPG

p1010012a.JPG

Hei vaan luonnon ystävät!

Tänään lumikenkäretkellä sattui melkoinen yllätys, kun riekko ponnahti koivuvarvikosta lentoon miltei jalkojen juuresta. Riekkoja en ole koskaan Tikkakoskella nähnyt, vaikka niitä lentokentän pohjoispään koivikoissa kuulemma onkin. Tämän päiväisen riekon tapasin ampumaradan tiellä muutaman sadan metrin päässä lähimmistä rakennuksista. Jälijistä päätellen niitä oli ollut paikalla muutamia.

Riekko tekee mukavan “telaketjujäljen”, jonka voi alimmaisesta kuvastakin huomata. Siinä näkyy vielä siipienkin jäljet. Vertailun vuoksi on ylimmäisenä kuvana teeren jäljet.

Näin talvella riekko on valkoinen lukuunottamatta pyrstön mustia sulkia. Keväämmällä talvipuku muuttuu ruskehtavaksi. Kiiruna on talvella miltei samanlainen kuin riekkokin. Erona on se, että kiirunalla on silmän ja nokan välissä tumma viiva, ns. ohjas.

Maaliskuu 5, 2007

Umpihangessa tiaisia kuvaamassa

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 4:11 pm

p1010079b.jpg

p1010090aa.jpg

Hei vaan luonnon ystävät!

Tänään tein pitkän umpihankiretken lumikengillä. Tikka-Mannilassa on Kanavuori niminen korkea mäki, jota ajattelin kierrellä. Mäen vieressä menee Kuokanjoki, joka laskee Tervajärveen Tikka-Mannilan pelloille. Tervajärvi on Natura-aluetta ja keväisin se on tärkeä muuttolintujen levähdyspaikka. Keli oli vähän raskas, kun märkä lumi oli jäätynyt ja pinnassa oli pientä kovempaa kerrosta. Mutta kuntoilusta se toki kävi. Kuokanjoen ylle oli kaatunut paljon puita ja tuumin, että sinne pitää mennä uudestaan lintujen pesintäaikaan.

Pellon vieressä olevassa kuusikossa sattui tiaisparvi vierelle, ja siitä parvesta tuli kuusitiainen aivan läheiselle oksalle. Harvoin sattuu näin lähelle ja kuusitiainen on muutenkin harvinaisempi tuttavuus. Tiaisistamme se on pienin. Sen erottaa hömötiaisesta siitä, että sillä on suurempi “leukalappu” kuin hömötiaisella. Niskassa on lisäksi valkea täplä. Ylemmässä kuvassa on hömötiainen ja alemmassa kuusitiainen.

Kannattaa joskus siis seurata tiaisia, sillä niiden parvesta voi löytää mm.töyhtötiaisen, hippiäisen ja puukiipijänkin. Siispä silmä tarkkana!

Seuraava sivu »

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla