Luontopäiväkirja

Huhtikuu 19, 2007

Kevät etenee - pikku hiljaa

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 10:33 am

p1010079a.JPG

p1010077a.JPG

Hei vaan luonnon ystävät

Kauan on kulunut vime kirjoituksesta ja paljon onkin tapahtunut sinä aikana. Kerroin viimeksi, että käväisemme Pietarsaaressa, ja niin toki kävimmekin. Kelit olivat tosi kylmät ja lintutornissa Uusikaarlepyyssä Lapuanjoen suulla ei kauaa viitsinyt oleilla. Kun kelit ovat lämmenneet, on alkanut luonnossakin tapahtua. Paljon on uusia lintulajeja tullut, hanhien ja kurkien päämuutto on paraikaa käynnissä. Vähän kuin varkain ovat tulleet mm.punarinta, rautiainen ja peippo, jotka ovat joka puolella äänessä. Petolinnuista olen tavannut piekanan, hiirihaukan ja sinisuohaukan. Perhosiakin on paljon liikkeellä.

Eilen tein tavanomaisen retken Luonetjärven pohjoispuolen metsiin. Lähdin liikkeelle jo aamulla kahdeksan aikaan, ja oikeastaan olisin voinut lähteä vieläkin aiemmin, sillä lintujen konsertti on parasta aikaisin aamulla. Silloin vielä teeret pulisivat ja sitä oli mukava kuunnella, kun aurinko nousi ja päivä pikkuhlijaa lämpeni. Luonetin pohjoispäässä Heinoslammella tapasin kurkipariskunnan, joka ruokaili kaikessa rauhassa suolla. Toivottavasti se jää sinne asumaan. Poikkesin myös Vääräjärvellä, johon laulujoutsenpariskunta on jo asettunut pesäpounulleen. Naaras istui pounulla ja uros nosteli rantavedestä uutta rakennustavaraa pesälle. Vääräjärvi oli vielä jäässä mutta rannat kuitenkin vapaat.

Ensi viikolla lähden Lemmenjoelle. Siellä voi olla, että hiihtokelit ovat niin ja näin eli yöllä voi hiihtää mutta päivisin upottaa liiaksi. Kerron seuraavat terveiset sitten sieltä palattuani.

Huhtikuu 4, 2007

Takatalvi koettelee

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 8:08 pm

p1010041aa.jpg

Hei vaan luonnon ystävät!

Takatalvi yllätti odotetusti. Samalla se pysäytti hyvin alkaneen lintumuuton varmasti kokonaan. Tästä kertoo sekin, että Puuppolan Lehesjärvelle on jäänyt muuttoa odottamaan lähes 60 laulujoutsenta. Peipot ovat tuleet pikku hiljaa ja niitä kuule jo aamuisin monesta paikasta. Tuulikin kanssa olimme Tikka-Mannilan Tervajärvellä viikonloppuna ennekuin kelit muuttuivat kylmemmäksi. Silloin näimme neljä västäräkkiä ja kolme kurkea matkalla pohjoista kohti. Heinäsorsia oli Tervajärvellä muutamia kymmeniä.

Toissapäivänä kävimme Kuukasojan pelloilla ja sillä retkellä tapasimme ampuhaukan istumassa puhelinlangalla. Muutama ampuhaukka on viettänyt talvea Jyväskylässä. Yksi mukava elämänpinna Tikka-Mannilan aukeilla oli isolepinkäispariskunta, jotka näin ruokailupuuhissa viikko sitten.

Pääsiäistä vietämme Pietarsaaressa. Siellä muuttolintuja varmasti on enemmän kuin täällä Keski-Suomessa. Kuvassa kuitenkin Tervajärvellä tapaamamme tämän vuoden ensimmäinen västäräkki.

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla