Luontopäiväkirja

Maaliskuu 27, 2008

Maaliskuun lumipyry

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 4:25 pm

p1010115a.JPG

Hei vaan luonnon ystävät!

Joku väitti, että eilinen lumipyry olisi takatalvea, mutta eihän se sentään sitä vielä ole. Vaikka kevät alkoikin olla jo ovella, niin kyllä maaliskuu kuitenkin vielä talvea on ja tällaiset pyryt ovat sentään aika tavanomaisia. Lopputalvesta talomme katolla on ollut yli 60 senttiä lunta, mutta ehkäpä tänä vuonna siihen määrään ei päästä.

Lintujen kevätmuuttoa pyry kuitenkin hidasti varmasti. Yöpakkaset vetivät jäähän sulapaikkoja ja ainakin sorsalinnut joutuivat etsimään sulapaikkoja. Luulen, että Autiojoen telkätkin lähtivät Jyväskylän suuntaan odottamaan lämpimämpiä kelejä. Metsissä tiaiset ovat nyt liikkeellä, käpytikat rummuttavat katulamppujen valokupuja, viherpeipot ryystävät ja keltasirkutkin ovat alkaneet sirittelynsä. Kannattaa olla aamuisin liikkeellä, niin lintujen ääniä kuulee parhaiten. Ja nyt lintuja kannattaa alkaa opettelemaan, kun lajeja on vielä vähän. Veljeni Jari Nokialta yllättyi muuten aikalailla noin viikko sitten, kun hän puhdisti pönttöä: vastaan tuijotti talitiainen, joka oli jo hautomisurakassa. Aika aikaista oli sekin, mutta voipi olla, että se muninta ei vielä onnistu.

Nyt hiihto- ja lumikenkäilykelit ovat nyt parhaimmillaan, joten ei muuta kuin luontoon!

Kuvassa Tikkakoski viime vuoden pakkasilla.

Maaliskuu 19, 2008

Telkät saapuivat ja hippiäinenkin

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 7:02 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Telkät saapuivat Tikkakoskelle. Tänä aamuna oli Ala-Myllylammella kaksi telkkäparia ja joessa sillan yläpuolella vielä yksi pariskunta. Telkän tulo on aina mukavaa, sillä joutsenten ohella ne tuovat kevään tullessaan. Monena keväänä olen katsellut töihin lähtiessäni yläpadolla, olisiko sulassa jo telkkiä. Niiden sukeltelu ja uroksen keimailut ja narisuttelu on mukavaa seurattavaa.

Toinen mukava havainto, jonka Tuulikki teki, oli hippiäinen. Koko talvena emme ole nähneet ainuttakaan hippiäistä, vaikka viime talvena niitä oli paljon. Keski-Suomessakaan ei ole tämän vuoden aikana tehty kuin muutama havainto. Nyt yksi löytyi ruokailemasta Siivolan talojen isoista kuusista ja ehkä lähistöllä oli toinenkin. Nuoret hippiäiset muuttavat talveksi Länsi- ja Keski-Eurooppaan mutta aikuiset jäävät yleensä metsiin talveksi. Hippiäinen on Euroopan pienin lintu.

Mukava sana tuo hippiäinen; sitä on mukava maistella. Kyllä suomen kieli on monimuotoinen!

Maaliskuu 18, 2008

Päivät pitenevät vauhdilla

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 8:32 pm

p1010049a.JPG

Hei vaan luonnon ystävät!

Päivä on pidentynyt ja kevät on tulossa. Muuttolintuja on tullut jo Keski-Suomeenkin, ja ensimmäisiä sorsalintujakin on jo nähty. Petolinnuista ensimmäisenä saapuvat meri- ja maakotkat ja perässä tulevat myöhemmin haukat. Kannattaa siis aurinkoisena päivänä katsella taivaalle puolen päivän aikaan, jolloin voi vaikka nähdä pohjoiseen matkaavia kotkia.

Tänään kävi taas ruokintapaikalla peippo. Se on varmasti viettänyt talvea jossain lähistöllä, koska noin kuukausi sitten näin sen edellisen kerran. Naakatkin ovat löytäneet lintulautani eikä se oikein minua miellytä. Ne hätistävät vaan muita lintuja pois. Talipallot ja -pötkylä niitä houkuttelevat.

Viikonloppuna oli mukava käydä pöllöjä kuuntelemassa. Tosin ainuttakaan puhaltajaa en kuullut, mutta lähes tähtikirkasta taivasta ja puolikuuta oli kiikareilla mukava katsella. Kuunteluretkellä aika kuluu kuin siivillä. Jotenkin sitä terästää aistejaan ihan toisella tavalla kuin päivällä. Muistan kun viime vuonna olimme vaimoni kanssa kuunteluretkellä, ja yhtäkkiä alkoi kuulua pimeältä taivaalta suhinaa. Mitään ei näkynyt mutta aivan päämme päältä lensi ilmeisesti joutsenia ja niiden siipien suhina kuului selvästi. Kerran öiseltä taivaalta kuului joutsenen törähdys, joka suorastaan hätkähdytti, kun muuten oli pimeää ja hiljaista. Lähtekääpä joskus kevättalven iltana öiselle metsäpolulle tai metsäautotielle, niin voitte kokea ainutlaatuisia elämyksiä.

Kuvassa viimekeväinen Kalmujoki Tikkakoskella.

Maaliskuu 9, 2008

Kallioita kiertelemässä

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 5:20 pm

p1010015a.JPG

p1010103a.JPG

Hei vaan luonnon ystävät!

Tänään tein ystäväni Askon kanssa pitkän lumikenkäretken Vääränvuoren kallioille. Kävelimme samaa reittiä kuin muutama päivä sitten, kun kävin siellä viimeksi. Kallion juurelle saapuessamme huomasimme ilveksen jäljet. Iso kissa oli kävellyt viimekertaisia lumikengän jälkiäni pitkin. Niitähän oli hyvä kulkea, kun ei upottanut niin paljoa. Tällä kertaa ilves oli seurannut minua, viimeksi minä seurailin sitä. Nousimme kallioiden päälle ja ihailimme maisemia. Kuulimme korpin huutavan ja Asko terävänäköisenä näki sen istumassa Kiviharjun antennimaston päällä.

Retkellä oli toinenkin päämäärä. Olin ajatellut, että kävisimme Petäiskorven Särkimäen päällä, joka oli vielä minulle käymätön paikka. Kuntoa kohottaaksemme päätimme, että jyrkimmästä paikasta mennään suoraan laelle. Ihan siitä emme menneet, kun suunnistus taimikossa hieman petti, mutta riittävän jyrkkä mäki oli vieläkin. 220 metriä korkealla oli mukava ihailla maisemia Tikkakosken suuntaan ja syödä eväitä. Jyrkintä rinnettä seuraillen tultiin sitten poispäin. Matkalla oli paljon kuivia kuusia, jotka oli tikka - ehkäpä pohjantikka - hakannut kuoresta paljaaksi. Olipa hienoa havumetsää - sinne on mentävä keväällä uudestaan!

Paluumatka tultiin nopsasti suoraan autolle. Askon sykemittari antoi tältä neljän tunnin reissulta sykkeen huipuksi 160, kalorikulutukseksi hieman yli 2600, nousumetrejä kertyi yli 200 m suoraa nousua ja matkaa tuli arviolta 7 km. Keli oli aika raskas, koska lumi oli nuoskaista ja paakkuuntui välillä kenkiinkin. Eli ihan kelpo kuntoilusta lumikenkäily käy.

Ei ole vuodet veljeksiä. Kuva on otettu Tikkakosken yläpadolta viime vuonna. Tänä vuonna Luonetjärvi ei tältä kohdin ole ollut jäässä kunnolla oikeastaan kertaakaan. Tänäänkin se on ainakin 50 metrin matkalta aivan sula.

Toinen kuva on Vääränvuoren kalliolta. Yhdellä kallion hyllyistä on korpin pesä.

Maaliskuu 5, 2008

Maaliskuun pikku pakkasissa

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 11:11 am

p1010143a.JPG

Hei vaan luonnon ystävät!

Maaliskuu on alkanut pikku pakkasissa ja mitä mukavimmassa ulkoilusäässä. Hiihtoladut on saatu viimein kuntoon ja varsinkin Palokan latuja on kehuttu niiden hyvästä kunnosta ja mukavasta maastosta. Mutt ahyvät ladut on Tikkakoskellakin, joten kannattaa siis sivakoida, kun kerrankin siitä voi nauttia.

Talvilintulaskenta oli mukava tehdä, mutta ehkäpä tuulinen ja suttuinen keli vähän vähensi lintujen määrää. Ainoastaan 12 lajia tapasimme retken aikana ja yksilömäärät jäivät vähäisiksi. Mutta näinhän se aina on, että keskitalvella lintujen määrä on pienempi.

Maanantaina kävin lumikenkäilemässä Vääränvuoren kallioilla ja täytyy sanoa, että talvisessa asussaankin Väärän jyrkänne on näkemisen arvoinen. Löysin kallion laelta vanhan viirupöllön pöntön, jonka katto on lahonnut. Ensi vuotta varten se on käytävä kesällä korjaamassa. Yksi lintuharvinaisuuskin on kuultu noissa maisemissa, nimittäin lapinpöllön on kuultu huhuilevan Vääränvuoren ja Laukaantien välillä. Ehkäpä se kertoo siitä, että Keski-Suomen hyvä myyräkanta tuo myös pohjoisia lajeja tänne ja mahdollisesti myös pesimään. Pöllöjä on muutenkin kuultu paljon koko Keski-Suomessa.

Tänään seurasin lumikengillä Särkimäessä taas ilveksen jälkiä. Nyt ne olivat ehkäpä vain yön vanhat, koska aukeallakaan ei lumi niitä ollut kunnolla peittänyt. Tiheiköissä näkyivät polkuanturat tosi selvästi. Tämä yksilö oli liikuskellut yksin. Se oli tullut Särkimäen yli ja jatkanut matkaansa Vehniälle päin.

Kaikkea näkee, kun kulkee latu-urien ja teiden ulkopuolella. “Ken latuja hiihtää, latujen on vanki. Vapautta on vain umpihanki”. Lähtekääpä joskus mukaan seurailemaan jälkiä ja katselemaan maisemia.

Kuvassa on Ähtärin eläinpuistossa kuvattu ilves.

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla