Luontopäiväkirja

Huhtikuu 27, 2008

Melontakausi alkaa!

Aihe: Ajankohtaista — jukka @ 3:30 pm

Melontakausi alkaa!

Nyt pääse jo melomaan Tikkakoskella Autiojoelle ja joki on parhaimmillaan nyt kevättulvassa. Retki tällä lähes erämaisella joella on hieno melontaelämys, sillä joki kulkee asutukselta piilossa suurimman osan matkaa . Aloitamme melonnan Oskarinkadun päästä vanhoilta saostusaltailta ja melomme Survonkoskelle asti. Siellä nautitaan retkieväät, ja vielä voi vaikka laskea tuon lyhyen koskenkin. Melonnassa on haastetta, kun virta työntää kajakkia vähän minne sattuu. Kerää kolmen hengen ryhmä ja lähde iltapäiväksi melomaan. Vastaavaa lähes erämaista jokireittiä et Jyväskylän seudulta löydä!

Pian pääsee järvillekin. Mukaan mahtuu reilu 20 melojaa kajakkeihin ja kanootteihin. Voit myös vuokrata kalustoa, jos haluat viettää viikonlopun melomalla.

Tervetuloa mukaan!

Huhtikuu 24, 2008

Pesiä kiertelemässä

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 6:18 am

Hei vaan luonnon ystävät!

Alkuviikosta kiersimme pöllön pöntöt. Kuten aiemmin kerroin, oli meillä viisi viirupöllön pesää, joista löysimme emon hautomassa. Nyt emot otettiin haaviin ja tarkastettiin renkaat. Kaikki olivat aiemmin rengastettuja ja vanhin naaras niistä jo 15-vuotias. Yhdessä pesässä oli viisi, kolmessa neljä ja yhdessä kolme munaa, joten hyvä myyrävuosi on tuottanut myös hyvän pesinnän. Helmipöllöllä oli jo poikasia pesässään. Toukokuussa pesillä käydään uudestaa ja silloin sitten rengastetaan poikaset. Keski-Suomessa viirupöllökanta on nyt todella vahva ja pesintöjä on joka puolella hyvin. Reviirinhaltijat ovat edellistalven huonosta myyrävuodesta huolimatta selvinneet ja pesivät nyt vakiopaikoillaan. Kun syksyllä kävin kiertämässä pönttöjä ja kunnostin niitä, niin nyt tuntui hyvältä se, että niistä löytyi pesät. Tuli tehdyksi ihan oikeasti linnustonsuojelua eikä pelkkää “bongausta”.

Pönttökierroksella löysimme vielä kanahaukan pesän, jota olinkin etsinyt koko viime vuoden. Viime kesänä löysin ison risupesän, jossa sinä vuonna ei asuttu, mutta nyt sieltä lähti naaras tullessamme puun alle. Eilen aamulla kuuden jälkeen kävin kuuntelemassa alueella, ja kanahaukka oli pesäpuullaan. Mahtava juttu senkin puolesta, että ehkäpä tuo metsäalue säästyy nyt hakkuulta - kanahaukkahan on rauhoitettu. Kanahaukan huuto on muuten sellainen, että siinä on mukana villiä luontoa. Kannattaa liikkua joskus aamulla aikaisin vanhoissa metsissä niin sen voi kuulla.

Vielä kolmaskin hieno pesä sattui eteen eilen, kun olin Autiojoella melomassa. Näin jokivarressa pyrstötiaispariskunnan, ja tiesin heti, että kun on pariskunnasta kyse, niin pesäkin voisi olla lähistöllä. Jäin seuraamaan niiden touhuja, kun ne hakivat koivun oksista karvetta pesänrakennusaineiksi. Ne lensivät aina samaan paikkaan pienen kuusen latvukseen, ja siellä se oli pesäkin. Pyrstötiainen rakentaa hienon pyöreän pesän, johon sisäänmenoaukko on tuon pallon yläpuolella. Pitääpä käydä seurailemassa niitä kevään aikana ja kertoa, miten pesintä etenee. Pyrstötiainen ei ole pesivänä kovin yleinen laji, ja tämäkin pesä oli vasta ensimmäinen, jonka löysin. Sen pesimäbiotooppia on pienvesistöjen rantakoivikot ja -lepikot, ja lähistöllä saisi olla myös hakkuuaukkoa. Pesä on yleensä koivun tai kuusen oksanhaarukassa.

Hieno aikaa tämä kevät. Liikkukaa luonnossa, varatkaa aikaa, istuskelkaa kannon päässä kahvittelemassa niin näette ja kuulette paljon!

Huhtikuu 14, 2008

Pöllönpönttöjä tarkastamassa

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 8:26 am

p1010020d.jpg

Hei vaan luonnon ystävät - taas pitkästä aikaa!

Kevät on tehnyt tuloaan vähän verkkaan. Välillä on ollut kaunista ja lämmintä. Eilen 13.4. oli taas sellainen pyryilma, että eipä lintuja juuri ollut liikkeellä. Muuttoonkin on tullut seisaus, sillä ei tällä kelillä juuri pääse eteenpäin. Uusia lajeja on silti tullut pikku hiljaa: peippo, mustarastas ja hippiäinen ovat jo yleisiä. Ensimmäiset kurjet olen nähnyt, Kuukasojan aukealla oli viikko sitten jo västäräkkejä, kottaraisia, sepelkyyhkyjä, töyhtöhyyppiä, pari hiirihaukkaa ja lauantaina näimme Tuulikin kanssa aamulla piekanan.

Viikonloppuna tein Tuulikin ja Joelin kanssa pöllönpönttökierrokset. Lauantaina löysimme kahdesta pöntöstä viirupöllön hautomasta. Sunnuntaina teimme Joelin kanssa koko päivän töitä aamu-seitsemästä iltapäivään lähes klo 16:een asti. Tuloksena oli pesintä kahdesta viirupöllöstä, yhdestä helmipöllöstä, kahdesta varpuspöllöstä ja mahdollisesti yhdestä lehtopöllöstä. Lisäksi muutamiin pönttöihin oli tehty puruihin kuoppia, joten pöntössä oli ainakin käyty ja pesintää ehkäpä aloitettu. Vielä on Sulkuniemen viirupöllö,joka varmasti on jo aloittanut muninnan ja näin viirupöllöjä olisi ainakin viisi, mahdollisesti kuusikin tällä alueella. Hieno tulos kun vertaa viime vuoteen, jolloin pesintöjä oli Jyväskylän seudulla vain muutamia. Varpuspöllö vasta aloittelee pesimistä, joten niitäkin löytyy ehkä vielä lisää. Yksi aika varma varpusen reviiri on Itärannalla ampumaradan tien maastossa. Siellä se tuli kerran viheltämällä 10 metrin päähän tarkkailemaan meitä. Pönttöä siellä ei ole, joten se pesii ilmeisesti luonnonkolossa.

Kuvan viirupöllö on pesällään vaarallinen. Jos siis osut sen pesälle ja näet sen naputtelemassa nokkaansa, niin on syytä poistua nopeasti. Pitkän kynnen raapaisu silmään vie näön mennessään.

Autiojoki on nyt tulvakorkeudessa, joten melontakausi alkaa jo tällä viikolla. Jeeee!!!

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla