Luontopäiväkirja

Joulukuu 24, 2008

Joulun aikaan

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 1:59 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Vietämme talvipäivän seisauksen aikaa, jolloin päivä on lyhyimmillään. Luonto on hiljentynyt talvilevolle, ja päivän aika käytetään hyväksi ravinnon etsimiseen. Toisilla on kätkönsä joihin turvautua mutta toisten pitää etsiä ruokaansa koko ajan. Kokeneimmat menestyvät ja säilyvät, mutta kaikilla ei valitettavasti ole onnea. Omalla lintulaudalla on käynyt vieläkin peippouros, joka on sinnitellyt näissä pakkasissa. Se tulee aamuhämärissä ja uudestaan iltapäivällä hämärän tultua. Sen toinen jalka tuntuu olevan kipeä ja se riiputtaa hieman toista siipeäänkin. Mukava kun on joulu-peippo, mutta ehkäpä se ei selviä kevääseen asti.

Pähkinähakkikin vieraili jouluaattona ruokintapaikalla, ja olihan siellä tiaisten lisäksi punatulkkuja ja keltasirkkuja - eilen pari puukiipijääkin. No kunhan päivä pitenee, niin lintuja käy varmasti enemmänkin.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille luontopäiväkirjani lukijoille! Ensi vuonna taas tavataan!

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

Aihe: Ajankohtaista — jukka @ 1:46 pm

pb200088a.JPG

Hyvää joulua kaikille luonnon ystäville!

On aika rauhoittua joulun ajaksi, unohtaa kiireet ja työ. On aika levähtää, viettää aikaa niin oman itsensä kuin läheistensäkin kanssa. Luontokin vetäytyy talvilevolle ja herää taas, kun päivä pitenee.

Onnellista uutta vuotta kaikille! Tapaamme taas keväällä uusilla retkillä!

Jukka

Joulukuu 10, 2008

Valkoista joulua odotellessa

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 7:01 am

pc060116a.JPG

Hei vaan luonnon ystävät!

On kulunut parisen viikkoa viime kertaisesta kirjoituksesta. Sinä aikana ensi lumi ehti sulaa, tuli vettä miltei kaatamalla muutama päivä, ja sekös veti mielen matalaksi. Alkanut hiihtokausi (paitsi että itse en sitä vielä aloittanut) sai nolon lopun ja joka paikka oli märkänä. Mutta nyt lunta on tullut taas ja lämpötila on jonkin matkaa miinuksella. Toivotaan, että lumipeitteestä tulisi jo pysyvää. Metsässä tosin on vielä sammalikko pehmeä ja paikoin on vettäkin reilusti.

Rakentelin linnuille hieman isomman lintulaudan. Katselin Tourutornissa hyvän mallista lautaa, ja tein siitä kotona kopion. Kädentaidot ja koneiden puute ei oikein riittänyt samaan lopputulokseen, mutta toimiva siitä kuitenkin tuli. Oma ruokintapaikka on ollut pihassa vähän avoimella paikalla, ja Keskisuomalaisen luontokirjoittaja Matti Härkälän kirjoitus tuli mieleen. Hän kertoi, että aloittaesaan ruokintaa hän tuo aina pienen kuusen lintulaudan suojaksi. Niinpä minäkin sitten hain metsästä kuusennäreen, jonka laitoin ruokintapaikalle. Vaikutus oli sanoin kuvaamaton. Linnut alkoivat viihtyä laudalla ihan toisella tavalla, ne söivät siemeniä kuusen oksien alla ja eri lajeja kävi ihan toiseen tahtiin. Ja sitten kun vielä laitoin laudalle pähkinöitä, niin myös pähkinähakki kävi viikonloppuna niitä syömässä. Sain siitä huonon valokuvan ikkunan läpi, ja kun yritin ulko-oven suojasta saada parempaa otosta, niin hakki lähti pois. No se varmasti palaa vielä takaisin. Hakki muuten on kuuluisa siitä, että se löytää piilottamansa pähkinät vahvan lumikerroksen altakin. Tässä on siitä kuva, mutta toivottavasti saan siitä vielä paremmankin otoksen.

Käväisin rengastuskokeessa. Kokeessa on esillä 30 linnunnahkaa, joista kutakin saa tutkia 2 minuutin ajan. Väärästä vastauksesta saa -6 pistettä ja tyhjästä vastauksesta -3 pistettä. Jotta kokeen saisi läpi, saa olla korkeintaan -12 virhepistettä. Tämä oli jo toinen kerta, kun olin kokeessa, ja kyllä kyykytti nytkin: vieläkään se ei mennyt läpi. Se on vaan jännä juttu, että kun näkee harmaasiepon puun oksalla, sen tunnistaa heti liikkumisesta, tummasta silmästä ja eloisasta olemuksesta. Mutta kun näet sen kuivan käppyränä nahkana, jossa silmä on kiinni, niin ei ole hajuakaan siitä, mikä laji se saattaisi olla. Nöyräksi veti tälläkin kertaa, mutta vuoden päästä sitten uudestaan.

Autiojoen pinta on vieläkin korkealla, joten vielä ehdin käydä tekemässä perinteisen joulumelonnan. Melonnasta sen verran, että autotallissani valmistuu kevään aikana uusi kajakki, josta kerron sitten myöhemmin kuvien kera enemmän.

Hauskoja talvisia luontoretkiä kaikille!

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla