Luontopäiväkirja

Maaliskuu 15, 2009

Linturetkellä auringonnousun aikaan

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 4:44 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

liito-oravan-papanat.jpg

Tapasin tällä viikolla kaverini Tomin, jonka kanssa rengastimme viime keväänä pöllöjä ja haukkoja. Tomi antoi cd-levyllisen petolintujen ääniä, joita voi käyttää atrappina eli houkuttimena. Hän kertoi, että nyt tähän aikaan keväästä kanahaukat ovat jo pesillään ja sen voi varmistaa helposti soittamalla äänitettä. Varsinkin naaras tulee sähäkäsäti paikalle, jos vaan on reilun puolen kilometrin säteellä paikasta.

Siispä tuumasta toimeen tänä aamuna. Herätyskellon laitoin soimaan viideltä, mutta into oli niin kova, että piti nousta jo ennen kellon soimista. Aamuhämärissä ajelin sille paikalle, josta viime keväänä löysin kanahaukan pesän. Pysäytin auton muutaman sadan metrin päähän ja kuuntelin ensin kymmenisen minuuttia. Aurinko ei ollut vielä noussut. Varpuspöllön vihellys kuului hakkuuaukon reunasta. Sillä alueella on ollut pariskunta äänessä parina iltana ja minulla on sille kolmekin pönttöä. Varpuspöllö vaan on aika nirso asettumaan pönttöihin, mutta yritetään nyt ainakin. Paras pönttö on Tomin mukaan n. 17 sentin halkaisijalla oleva kolo ja 40 mm lentoaukko. Pönttö saa olla n. 40 senttiä korkea, seinämien tulee olla aika vahvat, jopa 7 senttiä etuseinässä. Lautapönttöön sitä siis on vaikea saada tulemaan.

Ei ollut tämä haukka kotosalla. Mutta odotellaan vielä - onhan tässä aikaa ja kevättä jäljellä. Sitten seuraavalle paikalle, jossa olin nähnyt viime syksynä aikuisen ja nuoren kanahaukan. Pysäytin auton kilometriä ennen ja kuuntelin, olisiko viirupöllö äänessä, koska siinä lähistöllä on pönttö. Ei ollut sekään, mutta taas varpuspöllö, joka sekin oli liikkeessä. Ja saattoi siellä olla vielä toinenkin. No sitten lähemmäksi haukkapaikkaa. Kolmisen kertaa kun soitin levyltä haukan jäkätyksen, niin jo kuului vastaus. Taakseni koivun oksaan oli lentänyt kanahaukka - naaras varmaankin - joka jäkätti ja varmaan ihmetteli, kuka on tullut reviirille. Se jäi n. 150 metrin päähän, eikä tullut lähemmäksi vaikka soitin levyä useasti. Toinenkin haukka kuului olevan äänessä vajaan kilometrin päässä mäen rinteessä, jossa viime syksyisellä retkellä olin myös nähnyt kanahaukan. Hieno juttu - reviiri on siis asuttuna. Tälle keväälle riittää työtä, kun sen pesän sieltä etsii.

Vielä kiertelin pari paikkaa, mutta niiltä ei vastattu. Mutta olipa hieno aamu ja mukava on olla aikaisin liikkeellä. Iltakin oli vielä upea, sillä tuuli oli tyyntynyt ja ilma oli lämmin. Käväisin pyörällä tekemässä Särkimäen lenkin. Itärannalla varis oli korpin kimpussa ja syöksyili monta kertaa puussa istuvan korpin kimppuun. Taisi korppi tulla variksen reviirille ja se oli ajettava pois.

Yllättävä havainto löýtyi pyörälenkillä ampumaradan tien varresta. Siellä on pari haapaa ihan vierekkäin ja niissä on molemmissa tikankolot. Olen silloin tällöin tarkastanut ne ja koputellut, josko siellä olisi varpuspöllö. Nyt toisen niistä juurelta löytyi keltaisia papanoita - aivan kuin liito-oravan papanoita! Paikkahan olisi juuri sopiva, sillä alueella on useita haapoja ja monessa on tikankoloja. Kirjasta en löytänyt mitään muutakaan eläintä, joka olisi samanlaiset papanat tehnyt, joten hyvinkin mahdollista voisi olla, että liito-oravia olisi Tuohimäessä. Tässä Myllykadulla, jolla asun, oli liito-oravia vielä silloin kun rakensimme. Mutta kun rakennuksia tuli lisää, niin oravatkin hävisivät. Olisipa hienoa, jos ne olisivat muuttaneet Tuohimäkeen. Niille on vietävä sinne pönttöjä vielä tänä keväänä. Netistä otetussa kuvassa on liito-oravan papanoita.

Pähkinähakkikin käväisi vielä lintulaudalla tänään. Kaiken kaikkiaan hieno sunnuntai!

Ottakaapa opiksi ja herätkää aikaisin. Aamulla voi nähdä ja kuulla paljon sellaista, mitä päivällä ei näe.

Maaliskuu 12, 2009

Tervettä menoa-messut Vaajakosken Wellamossa la 14.3.2009

Aihe: Liikkeellä luonnossa, Ajankohtaista — jukka @ 8:01 am

Hei vaan!

Tervetuloa Tervettä menoa- messuille Vaajakosken uimahalli Wellamoon la 14.3. Siellä on koko perheelle ohjelmaa klo 10.00 alkaen. Voit mm. mittauttaa verenpaineen, voit osallistua vesijumppaan ja Jukan Tokka esittelee melontaa. Saat myös kokeilla altaassa kajakilla melomista.

Lisätietoja saat Wellamon sivuilta.

http://www.jyvaskyla.fi/liikunta/sisaliikuntapaikat/wellamo

Tervetuloa!

Kevät tulossa!

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 7:52 am

Hei vaan luonnon ystävät!

Kevät on tulossa. Voisiko tässä vaiheessa jo sanoa, että on kevät? Ainakin lähellä ollaan, mutta ehkäpä vielä voisi odottaa huhtikuulle, niin siinä vaiheessa kyllä jo ollaan kevättunnelmissa. Muuttolintuja on Suomeen tullut koko ajan ja Jyväskylän ensimmäinen oli harmaalokki. Muita vesilintuja tulee pian lisää: joutsenia, telkkiä ja uskon, että muutama merikotkakin lentää kohti pohjoista. Kannattaa pitää silmät kohti taivasta.

Viime viikolla olin Samin kanssa pöllöjä kuuntelemassa. Kuulimme Nyrölässä, kuinka kaksi viirupöllöä huhuili yhtaikaa reilun kilometrin päässä. Toinen normaalisti: “vu-ho ……vuhu ovu-hu” ja toinen puputtamalla viitisen kertaa. Ajoimme autolla lähemmäksi ja kun tiesimme hyvin paikan, josta ääni tuli, niin jatkoimme kävellen eteenpäin. Aika lähellä oli niin sanotusti tulla huono housuun, kun yhtäkkiä viiru puhalsi vain muutamien kymmenien metrien päässä. Yössä se tuntui aika maagiselta! Yön lintu, joka varmaankin oli naaras, oli äänessä. Sitten se lensi ylitsemme ja näimme sen ison hahmon yötaivasta vasten. Se pysähtyi kuusikkoon ja jatkoi siellä “laulamistaan” mutta tällä kertaa vain sanoakseen “vräyh, vräyh”. Toinen ääni tuli kauempaa, ja se oli ilmeisesti uros. Sillä alueella on kaksikin viirun pönttöä, ja toinen oli juuri siinä kuusikossa, johon naaras meni. Toinen on siellä, jossa uros huhuili, joten toivottavasti jompaan kumpaan nyt tulee pesintä. Mutta olipa mahtava luontoelämys, kuulla ja nähdä viirupöllö maaliskuun yössä.Tuollaisia hetkiä varten pitäisi olla vaikkapa mp-kolmonen matkassa, niin voisi äänittää. Äänenlaatu ei tosin olisi kovin hyvä, mutta saisipa jotain edes.

Hiihtoladut ovat edelleen hyvässä kunnossa, joten käykääpä sivakoimassa. Ja lumikengilläkin pääsee ainakin aamusta hyvin. Sitten kun lämpötila nousee, niin suojalumi ei ole enää mukavaa.

Hankikelejä odotellessa!

Maaliskuu 2, 2009

Keväthanget parhaimmillaan

Aihe: Liikkeellä luonnossa, Ajankohtaista — jukka @ 6:46 am

p1010092a.JPG

Nyt ovat niin hiihto- kuin lumikenkäilykelitkin parhaimmillaan. Metsässä on lunta riittävästi, ladut ovat hyvässä kunnossa koko Keski-Suomessa ja lumikenkäilyä ajatellen lunta on riittävästi. Eihän nyt kannata olla sisällä - eihän? Miltä maistuisi lumikenkäily pehmeässä puuterissa ja nokipannukahvit laavulla hyvien retkieväiden kera? Tuliko vesi kielelle?

Liikuntaa, omaa hyvinvointia ja tätä kiireistä työelämääkin ajatellen yksi asia on pidettävä mielessä: Tärkeintä on lähteminen!

Siispä: lähde mukaan - liikkumaan, rauhoittumaan, viettämään aikaa luonnossa! Se ei vaadi muuta kuin että päätät lähteä.

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla