Luontopäiväkirja

Huhtikuu 24, 2009

Muuttolinnut tulevat!

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 1:30 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Nyt kannattaa seurata kevään edistymistä. Huhtikuun lopun lämpimät päivät ja yötkin ovat saaneet kevään heräämään oikein toden teolla. Muuttolintuja tulee lounaisen ilmavirtauksen työntämänä koko ajan, ja lähes joka päivä tapaa uuden lajin. Nyt kannattaakin lintuja alkaa opiskelemaan, kun kaikki eivät vielä ole äänessä yhtaikaa. Kun opettelee niitä sitä mukaa kuin näkee ja niitä tulee, niin etenee pikku hiljaa. Viikolla sattui itselleni taas uusi laji, mitä en ole Suomessa ennen nähnyt: tikli ilmestyi lintulaudalle. Kaunis ja korea mutta samalla myös aika hassunnäköinen lintu. Yleensä ne liikkuvat pikku parvissa, mutta tämä yksilö oli tällä kertaa yksin. Ruokinnalla on vieläkin käynyt paljon lintuja ja yleisimpiä ovat nyt tiaisten ohella urpiaiset ja naakat. Pähkinähakki käy kerran päivässä, muutama punatulkku, kolme järripeippoa ja viherpeippoja. Vielä riittää vilskettä, joten ihan ielä en lopeta ruokintaa.

Tänään kävin Kuukasojan aukealla. Nämä peltoaukeat ovat Tikka-Mannilan suoran itäpuolella eli kaupungista tultaessa ne jäävät oikealle. Siellä on hieno Tervajärven kosteikkoalue, joka on yksi kaupungin Natura-alueista. Keväisin Tervajärvi on vetinen mutta kesällä jo aika kuiva muutamaa lamparetta lukuunottamatta. Tervajärvi on yksi Jyväskylän seudun parhaista vesilintujen levähdyspaikoista. Kuukasojan pellot ovat Tervajärven vieressä ja niilläkin muuton aikana näkee paljon lintuja.

Kuukasojan karttalinkki on tässä ja kuvaa suurentamalla saat näkyviin myös Kuukasojanaukea-nimen. Kuuselan talon kohdalta käännytään pelloille. Jos lintuharrastajia on paljon paikalla autoineen, kannattaa oma auto jättää päätielle. Parhaillaan tietä korjataan, joten suosiolla voi autonsa jättääkin tielle ja kävellä lopun matkaa. Tervarinteen ensimmäisestä tienmutkasta käännytään oikealle ladoille päin.

Lintuja näkee pelloilla joka puolella, mutta tänään metsähanhet ruokailivat Tervajärven rannalla ja kurjet peltoaukealla. Muuttavia piekanoja näimme yhteensä viisi, joista neljä lensi peltojen oikealta puolelta klo 09-11 välillä. Ainakin yksi tuulihaukkapariskunta pesii pelloilla ja jossain pellon metsiköissä myös varpushaukka. Nämä molemmat tavattiin tänään ja lisäksi ilmeisesti muuttava ampuhaukkakin. Lisäksi oli paljon muita lintuja, joten koko ajan on kyllä seurattavaa.

Kiikareilla on hyvä tarkkailla aluetta laajemmin ja hakea linnut, mutta sitten kun haluaa tarkan määrityksen tai muuten tutkia lintuja lähemmin, on kaukoputki tarpeen. Tähän aikaan Kuukasojalle kannattaa ehdottomasti mennä pariksi muutamaksi tunniksi muuttolintuja seuraamaan!

Ohessa Kuukasojalta muutama kuva.

p1010001a.JPG
Tämän ladon vieressä on aukean paras paikka lintujen seurantaan

p1010020a.JPG
Tämä on vähän “taiteellisempi” versio. Näkymä on nelostielle päin ja edessä on Kuukasojan aukea ja Tervajärvi.

Huhtikuu 20, 2009

Kevään korvalla

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 5:59 am

p4160556a.JPG

Hei vaan luonnon ystävät!

Ensiksi kiitos kaikille niille, jotka Vapaa-aika messuilla kävitte osastollani. Toivottavasti saitte kipinän lähteä luontoretkelle kevään ja kesän aikana. Melontakelit alkavat muutaman viikon päästä, joten pian voi alkaa suunnittelemaan vaikkapa työpaikan tykyretkeä. Ja luontopoluillekin pääsee kohta patikoimaan.

Viimeisestä kirjoituksestani onkin aikaa, kun päivät ovat menneet jos joninlaisessa kiireessä. Huhtikuun aluissa pääsin viikoksi Lemmenjoelle, jossa hiihtokelit olivat vielä mitä mainioimmat. Samanlaisia latuja kuin vaikkapa Saariselällä siellä ei ole, vaan hiihdimme intin suksilla kelkkauria pitkin. Niilläkin matka joutui ja yhtenä aurinkoisena päivänä nousimme Joenkielisen tunturin laellekin hiihtämällä. Lähtiessämme Lemmenjoelta pakkasta oli reilu parikymentä astetta ja kun iltapäivällä tulimme Jyväskylän lentokentälle, niin satoi vettä ja oli kostean kylmää. Kuiva pakkasilma oli mukavampaa.

Pöllön pöntöt on nyt tarkastettu. Hyvä myyrävuosi enteili hyvää pöllövuotta ja sellainen siitä on tullutkin. Oman alueeni lähes 80:sta pöntöstä viirupöllön pesintöjä oli 10 mutta ainoastaan yksi helmipöllön pesintä. Tomin kanssa on näitä helmarin vähäisiä pesintöjä ihmetelty. Vaikka kuunteluretkillä helmipöllöjä kuului paljon, niin pesintöjä kuitenkin on ollut vähän. Tässä yhdessä pesässä kuitenkin emo oli ollut ahkerana, sillä kuoriutuneita parin päivän vanhoja poikasia oli kolme ja vielä neljä munaakin.

Viirupöllöjen pesintä on ollut sitten parempi. Munia on ollut yleensä 4-5, yhdessä pesässä kuusi ja yhdessä, ilmeisesti nuoren naaraan pesässä, vain kaksi. Vanhoilla paikoilla, joissa on pesitty monena vuonna, olivat paikalla samat naaraat. Viirupöllö onkin kotipaikkauskollinen, eikä vaihda pesäpaikkaa ellei se tuhoudu. Näitä vaihdoksia oli nyt kaksi ja uusia pesintöjä peräti viisi, joka varmaan kertoo tästä hyvästä myyrävuodesta. Omassa Atlas-ruudussani on nyt tässä vaiheessa kahdeksan pesintää, joka on viime vuoteen pieni parannus ja kaiken kaikkiaan hyvä tulos. On ihan hyvä mieli, kun tietää, että kolmisenkymmentä pöllönpoikaa pääsee näistä pesistä maailmalle kevään aikana - ellei sitten tuleva myyräkato aiheuta hävikkiä.

Tomin kanssa kävimme kontrolloimassa eli ottamassa kiinni emot näistä pöntöistä. Täytyy sanoa, että kyllä pöllömaailmassa on hyvin erilaisia “äitejä”. Eräällä vakiopaikalla koimme elämyksen, jota Tomikaan ei ollut ennen nähnyt. Tiesimme, että pöntössä on rauhallinen emo, joka on otettava munien päältä pois, kun se muuten ei tule pesästä ulos. Se olikin rauhallinen ja antoi tutkia renkaansa ja punnita itsensä. Sitten kun se päästettiin vapaaksi, niin oletimme, että se lentää viereisiin puihin tarkkailemaan tilannetta. Mutta eipä vain lentänytkään, vaan hypähti Tomin viereen oksalle ja siitä takaisin pönttöön. Ehkäpä kaksi kuoriutunutta poikasta ja aamun viileys sai sen menemään takaisin pönttöön poikasiaan lämmittämään. Toinen ääripää oli naaras, joka oli aivan rauhallinen ja pysyi pöntössään, kun Tomi nousi pöntölle. Vaikka kolistelimme tikkaita ja pidimme ääntä, niin se ei tullut ulos pöntöstä. Kun Tomi alkoi ottaa sitä kiinni, niin nousi melkoinen rähäkkä. Se olisi kynsinyt Tomin sormet verille, jos ei olisi ollut vahvoja kintaita. Ja lopulta niin kävikin, kun Tomi otti kintaan pois kädestään ja käsi meni läheltä pöllön päätä. Silloin se otti nokallaan kiinni Tomin peukalosta, johon tietysti tuli vertavuotava haava. Tämän naaraan rengastaminen ja mittaaminen oli sitten hieman vaikeampi tehtävä. Kolmas ääripää olivat pari nuorta naarasta, jotka lähtivät pöntöstä jo kun olimme lähestymässä pönttöä.

Parin viikon päästä käymme rengastamassa poikaset ja samalla tarkastetaan varpuspöllöjen pesinnät. Niitä ei ole vielä ollut yhtään mutta ne aloittavatkin vasta huhtikuun lopulla.

Kevätmuutto on pysähtynyt hetkeksi, kun ilmat viilenivät ja tuuli kääntyi pohjoisen puolelle. Tähän mennessä on tullut paljon peippoja, töyhtöhyyppiä, kuoveja ja varsinkin lokkeja, joita Jyväsjärvellä on paljon odottamassa vesien aukeamista. Rautiainen ja punarinta ovat vierailleet lintulaudalla ja pähkinähakkikin on vielä näissä maisemissa. Pietarsaaressa käydessämme sain uuden eliksen, kun kaupungin satamassa havaitsin pulmusparvesta viisi vuorihemppoa. Siellä kevät olikin jonkin verran pidemmällä ja varsinkin hanhia ja vesilintuja oli paljon.

Nyt kannattaa oll aikaisin liikkeellä ja tutkia lintumaailmaa. Lintuharrastuksenkin voi nyt aloittaa, kun uusia lajeja tulee pikku hiljaa. Hyviä lintukirjoja on kirjakaupoissa paljon ja kiikareitakin saa melko edullisesti. Kävelylenkille ne voi ottaa kaulaan roikkumaan.

Kuvassa on oman alueeni viirupöllöjen “äiti”, tänä vuonna 16-vuotias perheenäiti. Helsingin yliopistossa on tehty tutkimus, jonka mukaan vihaiset viirupöllöt menestyvät parhaiten. Tämä emo on ehkäpä juuri sellainen. Se on aika arka ja tulee helposti ulos pöntöstä, mutta poikasia rengastettaessa käy kyllä rengastajan kimppuun. Tänä vuonna sillä on 5 munaa haudottavana.

Hauskaa kevättä kaikille!

Huhtikuu 17, 2009

Grönlantilaiskajakki kesäksi - osa 8 ja Tervetuloa Vapaa-aika 2009 messuille!

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 8:08 am

Hei vaan luonnon ystävät!

Grönlantilaiskajakkini valmistui juuri Vapaa-aika messujen alla elikkäs sain sen rungon valmiiksi. Aavistelin, että kun kevät tulee ja muuttolinnut saapuu, niin autotallissa puuhastelu saa väistyä pöllö- j amuiden luontoretkien tieltä. Viimeisenä työnä tein siihen istuma-aukon ja tässä muutama kuva siitä projektista.

Ensimmäisessä on saarnesta taivutettu 30 mm leveä ja 11 mm vahva rima, joka on höyrytetty höyryboksissa ja taivutettu jigin muotoon. Tämä onnistui ekalla kerralla, mutta vanne jäi ehkä hieman leveäksi.

p4090468a.JPG

Seuraavassa kuvassa on tämän vanteen ympärille taivutettu rima, joka pitää aukkopeiton kiinni istuma-aukossa. Tämän riman kanssa tulikin ongelmia. Kirjan mukaan sen vahvuus piti olla 11×11 milliä. En kuitenkaan saanut sitä millään taipumaan, joten ohensin sen 9×11 milliin, ja sen jälkeen homma onnistui. Jiginä käytin leveämpää vannetta ja sainkin ne aika onnistuneesti samanmuotoisiksi. Kuvassa on kaiken maailman puristimia, joista tekemäni puiset toimivat oikein hyvin.

p4090470a.JPG

Lopuksi neuloin nämä kaksi rimaa yhteen keinojänteellä ja kyllästin ne pellavaöljyllä.

p4170573a.JPG

Valmista tuli!

p4160571a.JPG p4160570a.JPG

Kajakki on esillä Vapaa-aika 2009 messuilla Jyväskylän Paviljongissa. Tervetuloa osastolleni B-547 keskustelemaan kaikesta luontoon ja retkeilyyn liittyvästä!

Huhtikuu 15, 2009

Tervetuloa Vapaa-aika 2009- messuille!

Aihe: Ajankohtaista — jukka @ 5:43 pm

Tervetuloa Vapaa-aika 2009-messuille Jyväskylän Paviljonkiin 18.-19.4.2009!

Jukan Tokka on eka kertaa messuilla ja löydät minut osastolta B-547. Kumppaneinani samalla osastolla ovat Kokemuskauppa ja Simulaattorimaailma.

Sain valmiiksi grönlantilaiskajakkini rungonkin, joten nyt se on nähtävillä - tosin vielä ilman kangasta, mutta näin se on jopa kauniimpi katseltava.

Mietipä kesän melontaretkiä samalla, niin varataan aika allakasta.

Tervetuloa!

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla