Luontopäiväkirja

Toukokuu 29, 2009

Kesä!

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 6:34 am

Hei vaan luonnon ystävät!

Toukokuun loppu on mennyt kuin siivillä. Pari viikoa sitten sain olla Ilmasotakoulun mukana Lemmenjoella. Olipa mahtava viikonloppu, sillä Lemmenjokilaakso kylpi auringossa ja paikka oli varmaankin lämpimin koko Suomessa. Joki oli paikoitellen vielä jäässä mutta luontopolku oli aivan lumeton ja kuiva, ja retki sinne oli oikein nautinnollinen. Hieno viikonloppu!

Ensimmäiset melontaretket teimme viikko sitten. Vielä on vesi kylmää ja meloessa kannattaa pukeutua lämpimästi. Näillä helteillä vedet kyllä lämpenevät nopeasti ja sitä kautta melonnastakin tulee turvallisempaa.

Tervapääskyjen tultua voisi sanoa, että nyt ovat kaikki muuttolinnut tulleet. Viimeisimpänä on ehkäpä punavarpunen, joka tulee tänne pitkältä muuttomatkaltaan Intiasta! Niitä kuulee mm.Tikka-Mannilan pelloilla ja siellä kuulee myös harvinaistuneen peltosirkun.

Kimalaisia on viime vuoteen verrattuna runsaasti. Tämä lupaa - toivottavasti - hyvää marjakautta, sillä juuri nyt kukkii mustikka ja pölyttäjiä todella tarvitaankin, jotta sato olisi runsas. Enää mustikan kukintaa ei uhkaa muu kuin halla, jota toivottavasti ei enää tule. Viime yö oli kuitenkin aika kylmä, ja voi olla, että paikoitellen mentiin pakkasen puolelle.

Viikon päästä 5.-6.7.2009 ovat Luonto- ja Erämessut Jyväskylän Paviljongissa. Messut ovat tämän alan huipputapahtuma koko Suomessa. Tervetuloa Jukan tokan osastolle C-205! Voit osallistua luontoaiheiseen tietokisaan, jossa pääpalkintona on neljän hengen melontaretki Jyväskylän seudulla.

Muistakaapa liikkua luonnossa!

Luonto- ja erämessut lähestyvät

Aihe: Ajankohtaista — jukka @ 6:17 am

Luonto-ja erämessut järjestetään Jyväskylän Paviljongissa viikon päästä 5.-7.6.2009. Nämä messut ovat taatusti vuoden laadukkaimmat tämän alan messut ja näytteilleasettajia on todella runsaasti. Messujen aikana järjestetään seminaareja ja tietoiskuja ja valmistajat sekä maahantuojat esittelevät kauden uutuuksiaan.

Jukan tokka on mukana messuilla osastolla C-205. Tule pistäytymään osastollamme ja osallistu luontoaiheiseen kisaan, jossa pääpalkintona on neljän hengen melontaretki Jyväskylän seudulla! Samalla voit varata omalle ryhmällesi vaikkapa melontaretken tai köysilaskeutumisen. Kesä on aluillaan ja luonto on parhaimillaan!

Tervetuloa messuille!

Toukokuu 14, 2009

Pöllön poikasia rengastamassa

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 5:50 am

Hei vaan luonnon ystävät!

Viimeiset pari viikkoa ovat menneet pöllönpoikasia rengastaessa. Viirupöllöjen poikaset olivat kasvaneet jo sen verran, että oli aika rengastaa ne, ennenkuin ne ehtivät lähteä pesästä. Näin tulee yksi pitkä urakka päätökseen. Tarkoitan siis sitä, kun ensin syksyllä kiertelen pöntöt ja tarkastan ja korjailen ne pesimäkuntoon. Keväällä käydään kuunteluretkillä, ja kuulostellaan, onko reviireillä elämää. Huhtikuussa tehdään ensimmäiset kierrokset pöntöillä, jolloin selviää, minkälainen pöllövuosi on tulossa. Sitten tulee rengastajan vuoro, kun otetaan hautovat emot kiinni. Useinhan ne ovat tuttuja ja rengastettuja naaraita, mutta tänä vuonna oli muutamia uusia tuttavuuksiakin joukossa. Lopuksi rengastetaan poikaset toukokuun puolivälissä. Kieltämättä pieni haikeus jää mieleen, kun joskus kesällä koputtelee linturetkelle osunutta pöllön pönttöä ja se on tyhjä. Toisaalta on hyvä se, että poikaset ovat lähteneet maailmalle ja näin on saatu pöllökantaa edelleen vahvistettua.

Tänä vuonna pöllövuosi oli todella hyvä, Niistä kymmenestä viirupöllön pesinnästä, joita omalla alueellani oli, tuli yhteensä 34 poikasta. Joukossa oli paljon neljän ja viiden poikasen pesyeitä, mutta yksi tuhoutunut pesintäkin. Helmipöllöillä oli vain kaksi pesintää, ja niistä toinen luonnonkolossa. Siitä rengastimme viisi poikasta. Varpuspöllöt ovat pesineet varmaankin enemmän luonnonkoloihin ja varmistettuja pesintöjä onkin vain kaksi, joista toinen luonnonkolossa.

Mukavia yllätyksiä sattui kohdalle niin viime kuin tällä viikollakin. Jokihaarassa näin aamulla aikaisin pikkutikan kopsuttelemassa ojan varressa koivupökkelöä. Laukaan Saravedellä kävin melomassa viime viikolla, ja oli hienoa seurata noin 150 haara-, räystäs- ja törmäpääskyjen parvea, kun ne lensivät veden yllä hyönteisiä saalistaen. Huippuina ehkä kuitenkin olivat kanahaukan ja hiirihaukan pesät, joissa molemmissa olivat emot jo hautomassa.

Nyt ovat aikaiset kevätaamut parasta aikaa. Ei muuta kuin kello soimaan viideltä, nopea aamupala ja ulos ennen auringonnousua. Kevätaurinko nousee, istut kannon päällä, nautit kahvimukillisesta ja kuuntelet ja katselet heräävää luontoa. Mikä voisi olla sen hienompaa?

p5090738a.JPG

p5090741a.JPG

p5090748a.JPG

p5090744a.JPG

Toukokuu 6, 2009

Kevät!

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 5:49 am

p5050723b.JPG

p5050717a.JPG

p5030708a.JPG

Hei vaan luonnon ystävät!

Luonetjärvestä lähtivät jäät toissapäivänänä, kun yöllinen tuuli sai tikkuina olleet jäälautat hajoamaan. Jonkun verran jäätä oli eilen vielä lahdissa, mutta nekin ovat varmaan jo menneet. Eilisen ja tämän päiväinen sade vielä nopeuttaa kevään tuloa. Itselleni kevät on aina vuoden kohokohta, sillä kun luonto herää ja muuttolinnut saapuvat, niin tästä vuodenajasta innostuu ihan toisella tavalla. Metsäkin on ollut aika kuiva ja siellä on ollut hyvä kävellä. Ajattelinkin, että näin toukokuussa, kun vielä ei ole korkeaa heinikkoa eikä niitä sääskiäkään, niin metsäretket ovat parhaimmillaan juuri nyt.

Toissapäiväisen metsäretkeni tein Särkimäkeen ampumaradan maastoon. Tavoitteena oli löytää varpuspöllön kolopesä. Keväällä siellä oli pariskunta, joka vastasi viheltelyyn ja parina iltana niitä Tuulikin kanssa jallitettiin. Kun omissa pöntöissä ei pesintää ollut, niin ajattelin, että sen on oltava sitten jossain luonnonkolossa. Suuntakin oli suurinpiirtein selvillä, kun lintu oli vastannut parina iltana aina samasta paikasta ja kerran päivällä näin sen lentävän samaan suuntaan. Kauan piti etsiä, mutta viimein löytyi haapa, jossa oli tikankolo parissa metrissä. Puun juurella oli pientä haketta ja myyrän karvatukko, joka oli merkki siitä, että nyt olisi varpuspöllöllä pesä. Ja kun laitoin hanskani lentoaukolle, niin sieltähän se tuttu nokan naputtelu kuului. Päätään se ei työntänyt aukolle, mutta ihan varma tapaus kuitenkin. Oma lukunsa on sitten se, miten sen ja poikaset saisi rengastettua.

Tästä paikasta noin kilometrin päässä rengastimme syksyllä Tomin loukkupöntöstä varpuspöllönaaraan, jonka Tomi oli viime vuonna poikasena rengastanut Kangashäkistä. Se voisi olla tämän kolon asukki, mutta voi olla, että alueelta löytyy vielä toinenkin pesä. Pian se toivottavasti selviää.

Mutta löytyipä toinenkin luomupöllö. Niemelänahon torpan mailla on kolohaapa, jota koputtelin jo pääsiäisen aikaan. Silloin ei tullut aukolle ketään, mutta nytpä tuli: helmipöllö! Helmipöllöt ovat olleet tämän hyvän myyrävuoden arvoitus. Luulisi, että niitä on paljon pöntöissä, mutta eipä vain ole ollut. Itselläni on omassa kierroksessa 27 helmarin pönttöä, ja ainoastaan yhdessä niistä on pesä. Ehkäpä se tykkää asua enemmän kuitenkin luonnonkoloissa.

Tämäkin helmipöllö oli tullut asumaan aivan salaa, sillä kuunteluretkillä en ole kuullut tällä suunnalla helmipöllöä koskaan. Tosin kilometrin päässä oli viime vuonna pesä pöntössä, joten se voisi olla sama yksilö. Viirupöllöstä helmipöllö poikkeaakin sillä, että se ei ole niin “kotipaikkauskollinen” kuin viiru. Jos myyrävuosi on huono, helmipöllö lähtee vaellukselle paremmille ruokamaille, mutta viirupöllö sinnittelee omalla reviirillään. Pesiikin mahdollisesti, mutta tuottaa vähän poikasia.

Eilen teimme Tuulikin kanssa vielä pyöräretken molemmille koloille ja veimme samalla puukiipijällekin pöntön Tuohimäkeen. Sieltä löytyikin jo pöntöstä ensimmäinen pesintä tälle vuodelle.

Pöllöasioista melontaan. Autiojoki on mahtavassa melontakunnossa, joten nyt kannattaa lähteä sinne. Samin kanssa kävimme sunnuntaina Puuppolan pelloilla asti. Pankaahan soitellen, niin lähdetään kokeilemaan virtavettä!

Kuvassa on Niemelänahon pöllöäiti. Hellyttävä - eikö totta! Toinen kuva on Tuulikista ja puukiipijän pöntöstä ja kolmannessa melotaan Autiojoella.

Hauskaa kevättä!

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla