Luontopäiväkirja

Kesäkuu 29, 2009

Keskiviikkona melotaan taas!

Aihe: Liikkeellä luonnossa, Ajankohtaista — jukka @ 3:36 pm

p1010111a.JPG

Tervetuloa taas Keskiviikko-melontaan 1.7.2009. Viimeksi meitä oli paikalla liki parikymmentä innokasta. Paikkahan on tuttu: Tikkakoskella Luonetjärven koulun uimaranta, johon käännytään Koulukadulta Luonetjärven koulun kulmalta. Melontaretki kestää parisen tuntia ja kilometrejä kertyy 6-7. Välillä poikataan eväitä syömässä Peuraniemen laavulla.

Paikalla on hyvä olla parikymmentä minuuttia ennen. Jos haluat meloa kajakilla, niin kannattaa varata se soittamalla Jukalle 040-7599 864. Yksiköitä on neljä ja yksi Avalonin retkikaksikko, joka kyntää aaltoja tosi hienosti.

Aikuiset kympillä ja alle 12-vuotiailta kuusi euroa.

Ja eikun melomaan!

Kesäkuu 22, 2009

Pari mukavaa lintuhavaintoa Luonetjärven Atlas-ruutuun

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 7:49 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Eilen sattui viimeisen päälle hieno lintuhavainto Tuohimäessä Itärannalla. Olin pyörälenkillä, ja poljin mäen päälle kääntöpaikalle. Ajatuksena oli tarkastaa, olisiko tuulihaukan pöntössä jo asukkaita. Kävellessäni lähemmäksi, näin ilmassa pöllön, joka tuli suoraan kohti. Se kaarteli ympärilllä, ja istui lopuksi kelon latvaan räyhkimään. Tunnistin sen muutaman hetken arvailun jälkeen suopöllöksi, mutta varmuudeksi soitin velipojalle, joka varmisti asian, kun kuvailin tuntomerkkejä. Sitten siihen tuli vielä toinenkin, eli pariskunta oli ympärilläni. Eikä tämä vielä mitään, mutta kun menin lähemmäksi, olin astua pöllön poikasen päälle. Siispä suopöllön maastopoikue ja ihan miltei kotinurkilla! Uusi laji Atlakseen ja samalla varma pesintä siitä tuli. Illalla kävimme vielä Tuulikin ja kaverini Samin ja hänen tyttärensä Saran kanssa paikalla. Silloinkin emot olivat ympärillä, mutta poikasia emme löytäneet.

Toinen lähes yhtä mukava havainto oli tänään Köntyskankaalla, jossa käytöstä poistetussa ja osin jo maisemoidussa soramontussa on ollut pikkutyllillä pesä parina viime vuonna. Koskaan en ole pesää enkä edes poikasia löytänyt, mutta tänään kuulin Antinmäen emännältä, että hän oli siellä nähnyt sellaisia pikku piipertäjiä. Kerroin hänelle, että piipertäjät ja niiden emot olivat melko varmasti pikkutyllejä, ja sehän piti siis tarkastaa. Pikkutylli on etevä harhauttaja: se juoksee edelläsi ja vie sinua huomaamattasi pois poikasista. Tänään en tähän lankaan ihan mennyt mutta aika hyvin kuitenkin. Mitä lähemmäksi tulin poikasia, sitä lähemmäksi tylli minut päästi ja samalla näytti hautovan maassa. Aikani kun kiikaroin kentällä, niin huomasinkin naaraan ja sen mukana neljä pientä poikasta. Uros eksytteli minua ja sillä välin naaras meni poikasten kanssa sivummalle. Tyllin väritys hukkuu hyvin soramontun väreihin, joten aika vaikea sitä on sieltä löytää.

Keski-Suomessa pikkutylli on kohtalaisen harvinainen - vain reilu kymmenen havaintoa viimeiseltä kuukaudelta ja noin kymmeneltä reviiriltä. Tyytyväinen siis voi olla tähänkin havaintoon.

Lintujen pesintä alkaa olla pikku hiljaa ohitse. Monilla lajeilla on jo poikaset, ja niiden kerjuuäänet kuuluvat nyt pusikoista. Sitä mukaa lintumaailmakin hieman hiljenee, mutta kesäyössä kannattaa nyt kuunnella yölaulajia, joista kertoo Eino Leinon runo Nocturne:

Ruislinnun laulu korvissani,
tähkäpäiden päällä täysi kuu,
kesä-yön on onni omanani,
kaskisavuun laaksot verhouu.
En ma iloitse, en sure, huokaa,
mutta metsän tummuus mulle tuokaa.
Puunto pilven, johon päivä hukkuu,
siinto vaaran tuuulisen, mi nukkuu.
Tuoksut vanamon ja varjot veen,
niistä sydämeni laulun teen.

Sulle laulan neiti, kesäheinä,
sydämeni suuri hiljaisuus.
Uskontoni soipa säveleinä,
tammenlehvä-seppel vehryt uus.
En ma enää aja virvatulta,
ompa kädessäni onnen kulta.
Pienentyy mun ympär´elon piiri,
aika seisoo, nukkuu tuuliviiri.
Edessäni hämäräinen tie,
tuntemattomahan tupaan vie.

Eino Leino

Keskiviikkona 24.6. taas melotaan Tikkakoskella

Aihe: Liikkeellä luonnossa, Ajankohtaista — jukka @ 7:18 pm

Hei!

Keskiviikkona Jukan nimipäivänä 24.6. Jukan tokalla on nimpparimelonnat. Säätiedotus lupaa hyvää ja miellyttävää melontailtaa. Startti on klo 18, joten Luonetjärven koulun rannassa kannattaa olla parikymmentä minuuttia ennen. Ja voi sitä pirauttaakin, niin varaan kajakin käyttöösi.

Tervetuloa!

Ja vielä tärkeä ilmoitus: Jukan Tokan melontaretkillä voit maksaa myös Liikuntasetelillä!

Jukka 040-7599 864

Kesäkuu 16, 2009

Rengastusretkillä

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 6:28 am

Hei vaan luonnon ystävät!

Kesäkuun alku on ollut melkoisen vaihtelevaa keliä. Helteiden jälkeen Luonto- ja erämessu- viikonlopulla oli sellainen “jääkausi”, että eipä moista ole koettu pitkään aikaan. Pakkaselle mentiin yöllä ja yhtenä aamuna oli -2 astetta, kun käväisin uimassa. Ehkäpä mustikan kukkiminen meni siinä rytäkässä, mutta toivottavasti se ei metsäkanalintujen munintaa vielä heikentänyt. Poikaset ovat näinä aikoina kuoriutumassa, joten oikeastaan oli hyvä, että se kylmä ajanjakso sattui silloin eikä nyt.

Pöllön poikasista viimeisinä kuoriutuvat varpuspöllön poikaset. Kuikassa rengastettiin yhdestä pesästä kahdeksan poikasta, ja yksi muna jäi kuoriutumatta. Hyvä myyrävuoden ansiota on ollut se, että poikasia on tullut paljon, Emot ovat hyvässä munintakunnossa - eri asia on sitten, kuinka poikaset nyt pärjäävät, kun myyräkanta on jo pienentynyt. Ensimmäisessä kuvassa on rengastushomma meneillään ja pikku apulaiset seuraavat tarkkana toimitusta. Toisessa kuvassa on itse rengastettava eli varpuspöllön poikanen.

p6080789a.JPG

p6080793b.JPG

Eilen oli vuorossa kanahaukkojen poikasten rengastus. Kahdesta pesästä toisessa oli neljä ja toisessa kolme poikasta. Hyväkuntoisia poikasia, jotka kasvavat kovaa vauhtia. Kuvan poikaset ovat molemmat naaraita, ja ne erottaa uroksista vahvemmista nilkoista.

p6150802b.JPG

p6150807b.JPG

Kanahaukan metsää, jossa on vanhaa korpikuusikkoa, pieni purouoma ja vahvaoksaisia kuusia jykevälle pesälle. Emot olivat saalistusretkillään, ja saimme tehdä rengastuksen rauhassa.

p6150813b.JPG

Näin on saatu kevään ja kesän rengastukset omalta alueeltani tehtyä. Pari hiirihaukan pesää vielä on tiedossa, mutta ne saattavat jäädä. Mehiläishaukan pesinnöistä ei tänä vuonna ole vielä mitään tietoa.

Hauskaa juhannusta kaikille!

Kesäkuu 10, 2009

Keskiviikko-melonnat jatkuvat

Aihe: Liikkeellä luonnossa, Ajankohtaista — jukka @ 12:42 pm

Kesä-keskiviikkkoisin Jukan Tokka järjestää melontaillan. Tervetuloa melomaan kajakilla tai kanootilla ja nauttimaan vesillä olosta! Lähtö on Luonetjärven koulun rannasta klo 18 ja paikalla on hyvä olla noin puolta tuntia ennen.

Voit etukäteen varata vaikkapa kajakin, jos haluat meloa sillä. Yksiköitä on käytössä neljä ja yksi kaksikko. Kanoottipaikkoja on vähintään 12:lle

Tervetuloa
Jukka 040-7599 864

Kesäkuu 8, 2009

Onnistuneet Luonto- ja erämessut 2009

Aihe: Ajankohtaista — jukka @ 4:44 am

Jyväskylässä järjestettiin ensimmäistä kertaa valtakunnalliset Luonto- ja erämessut, jotka keräsivät n. 15000 tyytyväistä messuvierasta. Nähtävää riitti koko päiväksi ja vain iltapäivien loput olivat jo hiljaisempia. Muuten vilskettä ja vilinää riitti jokaisella osastolla.

Jukan tokan osastolla pohdittiin luontokisan kysymyksiä. Viirupöllön pönttöön kerättiin vastauslomakkeet, ja sieltä löytyikin sitten peräti 261 vastausta. Kysymykset olivat kuulemma vaikeita, mutta monia täysin oikeitakin vastauksia joukossa oli, joten kyllä luontoasioista perillä ollaan. Tässä oikeat vastaukset kysymyksiin:
1. Törö on kala
2. Hemppo on lintu
3. Heinähukka on perhonen
4. Nystyhytykkä on sieni
5. Jäkkärä on kasvi
6. Kakka kuului metsolle
7. Sulka kuului hiirihaukalle
8. Kääpä oli arinakääpä
9. Karva oli karhun karvaa
10. Solmu oli paalusolmu.

Oikein vastanneiden kesken arvottiin neljän hengen melontaretki Jyväskylän seudulla. Tälle retkelle ystävineen pääsee
Arja Komulainen Jyväskylästä.

Kaikkien vastanneiden kesken arvottiin lisäksi pönttöjä, ja niitä ripustamaan pääsevät:
Lauri Hiekkanen
Jere Karjalainen Kuohulta
Alisa Riihonen
Matti Kosonen Kerimäeltä.

Onnea voittajille!

Otan lähiaikoina yhteyttä voittajiin.

Kiitos kaikille osastollani käyneille. Oli tosi mukavaa jutella luontoasioista ja vastailla kysymyksiin. Lisää luontoelämyksiä saat Jukan tokan retkillä, joten tervetuloa vaikkapa melomaan. Keskiviikko-melonnat jatkuvat koko kesän, ja lähtö on Luonetjärven koulun rannasta klo 18.

Luontoterveisin Jukka, Tuulikki ja Matti

Kesäkuu 5, 2009

Erä-ja luontomessut alkavat

Aihe: Ajankohtaista — jukka @ 4:32 am

Hei!

Tervetuloa Luonto- ja erämessuille osastollemme C-205! Olen siellä yhdessä Kokemuskaupan kanssa. Nyt kannattaakin tilata retkiä kesäksi ja voin tehdä kesä- ja messutarjouksen, josta ei voi kieltäytyä mitenkään.

Osastollamme näet valmisteilla olevan eskimokajakkini, voit osallistua luontokisaan, jossa pääpalkintona on neljän hengen (ja voi niitä henkiä tulla enemmänkin) melontaretki Jyväskylän seudulla, pöllönpönttöjä ja voit vaikkapa tehdä tuohisormuksen juhannusheilaa varten.

Lisäksi kaikenlaista muuta luonnosta kerrottavaa on varmasti esillä. Nyt kun kelit ovat heittäytyneet vähän viileiksi, niin on hyvä syy poiketa messuilla.

Siis vielä kerran - TERVETULOA!

Kesäkuu 1, 2009

Keskiviikko-melonnat alkavat 3.6.

Aihe: Ajankohtaista — jukka @ 6:14 am

Keskiviikko-melonnat Luonetjärvellä alkavat 3.6.2009. Melontailtoja jatketaan viikottain koko kesän ajan paria lomaviikkoa lukuun ottamatta.

Kokoontuminen Luonetjärven koulun rannassa klo 17.30. Melomaan lähdemme klo 18 aikaan ja paluu takaisin rantaan klo 20 jälkeen.

Voit meloa kanootilla tai kajakilla ja varata vaikka etukäteen oman kulkupelisi. Melonnan ohjaus sisältyy jokaiseen iltaan niille, jotka ovat vasta-alkajia. Jokaiselle on oma melontaliivi, joten riittää kun ottaa hieman juotavaa mukaan ja pukeutuu sään mukaan. Sadekaan ei ole este!

Maksut: 10 euroa aikuiset ja 6 euroa lapset alle 12 v.

Tervetuloa mukaan kaikki melonnasta kiinnostuneet! Kesän aikana varmasti oppii melonnan aakkoset ja jos kipinä oikein syttyy, niin voi harkita vaikkapa oman kajakin ostamista. Tervetuloa mukana myös jo melontaa harrastaneet omillakin kajakeilla tai kanooteilla, sillä isolla joukolla on aina mukavampaa.

Kesän päätteeksi voisimme suunnitella pidemmän melontaretken jollekin lähijärvelle.

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla