Luontopäiväkirja

Joulukuu 28, 2009

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta vuotta 2010

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 1:58 pm

pc250015a.JPG

Hei vaan luonnon ystävät!

Pahoittelen ensiksi sitä, etten ole kirjoittanut sitten syskuun jälkeen. Syksy on mennyt vähän “uinaillessa” ja opiskellessa. Vamaan aika kiireinen kesä ja sitä seurannut pimeä syksy sai minut vähän laakereilleni lepäämään. Syyskuusta sen verran, että tikkakoskelaisten retkeilijöiden kanssa kävin Kuusamossa patikoimassa, ja täytyy myöntää, että Kuusamo ihastutti luontonsa kauneudella. Sinne pitää päästä uudestaan ajan kanssa.

Lokakuussa aloitin vuoden tauon jälkeen opiskelun Jyväskylän avoimessa yliopistossa. Pari vuotta sitten suoritin luonnontuntemuksen perusopinnot ja nyt on vuorossa ekologian ja evoluutiobiologian perusopinnot. Lisäksi biologiasta suoritan eliökunnan rakenne ja monimuotoisuus-opintojakson. Aika paljon on näissä opiskeltavaa, mutta nyt sitä on tullut sukellettua sellaisiin asioihin, joihin ei ilman näitä opintoja olisi ollut mahdollista syventyä. Olemme tutkineet bakteerien, sanikkaisten, sammalien, kasvien ja sienten sukupolvenvuorottelua ja eläinten rakennetta ja kehitystä. Laboratorioharjoituksissa tutkittiin mikroskoopilla bakteereita, kalojen loisia ja hauen, ravun, kastemadon ja torakan “sisälmyksiä”. Ekologian puolella on tutustuttu eläinten käyttäytymiseen, evoluutioon ja populaatioekologiaan. Tulossa on vielä keväällä ympäristönsuojelua, evoluutiobiologiaa ynnä muuta. Haastavaa on ollut se, että kirjallisuus on suurimmaksi osaksi englanninkielistä mutta onneksi luennot tukevat kirjallisuutta. Voi olla, että tavoitteena on vielä väylän kautta haku yliopistoon biologian tai ekologian varsinaiseksi opiskelijaksi - aika näyttää.

Sateinen syksy kääntyi joulukuussa lopulta kauniiksi talveksi. Tänä aikanan tuli monesti mietittyä, kuinka pöllöillä menee nyt, kun myyräkannat ovat menneet tosi alas. Muutamia “suru-uutisia” on tullut omien pönttöjen asukkaista rengastustoimiston suunnalta. Ainakin kolme viime kevään viirupöllön poikasta on kuollut auton yliajamana ja yksi 20-vuotias (!) viiru-uros ja yksi naaras samoin. Tämä uros on iältään vanhin, mitä Hakkarin Tomi on rengastanut. Yksi poikanen lensi Tikkakoskelta Jyväskylään ja kopsahti siellä verotoimiston ikkunaan, josta se pökertyneenä otettiin kiinni ja toimitettiin Heinolan lintutarhaan. Sieltä se kuulemma on jo vapautettu. Varpuspöllöt kantoivat jonkin verran myyriä pönttöihin alkusyksystä, mutta sitten tahti hiljeni ja nyt pöntöistä ei ole löytynyt myyriä. Itselläni on ollut loukkupönttö varpuspöllölle, mutta tyhjänä on ollut sekin. Ehkäpä varpuspöllöt ovat lähteneet vaellukselle - ainakin lintuasemilta niitä on saatu verkkopyynnillä syksyn aikana.

Lunta on tullut jo sen verran, että lumikenkäilyyn lunta on riittävästi. Samoin hiihtoladut ovat kunnossa, joten ei muuta kuin sulattelemaan joulukinkkua!

Kiitos kaikille, jotka olette käyneet Jukan tokan retkillä kuluneen vuoden aikana. Kanssanne on ollut mukava meloskella ja patikoida. Ja tervetuloa uudetkin asiakkaat mukaan tulevana vuonna!

Hyvää uutta vuotta kaikille luonnossa liikkujille!

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla