Luontopäiväkirja

Tammikuu 31, 2010

Lumikenkäilemässä

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 4:06 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Eilen lauantaina teimme lumikenkäretken Jokihaarassa paikallisen kävelyklupin kanssa. Pakkanen ja tuuli taisi karkottaa kävelijöitä, mutta oli meitä mukana kuitenkin puolen tusinaa lumikenkäilijää. Kiersimme Rummakkomäen hiihtoladun reunoja pitkin ja matkaa tuli noin viitisen kilometriä. Puolivälissä Haaralan Hannu oli laittanut grilliin tulet, keitimme nokipannukahvit ja paistoimme makkaraa.

Talvinen metsä on nyt aivan uskomaton. Puissa on melkoinen lumikuorma, ja senpä takia koivut ja lepät ovat taipuneet maahan asti ja monista kuusista latvuksia oli mennyt poikki. Iltapäivän aurinko paistoi ohuen pilviharson takaa ja sai päivän näyttämään utuiselta. Mukava retki - kiitos kaikille mukana olleille!

Tänään tein Hannun kanssa vielä uuden lumikenkäretken samoille seuduille. Kävimme katsastamassa Köntysjokea, joka virtaa Uuraisten suunnasta Jokihaarassa Saarijärven tien ali ja edelleen Köntyslammelle ja Luonetjärvelle. Joessa on ollut joskus myllykin, ja kerran löysin sieltä myllynkivet pienestä uomasta. Nyt joki oli jäässä ja saukonjäljet löytyi koskipaikasta entisen myllyn paikkeilta. Mutta se pahin uutinen tietysti on se, että tälle Köntyskankaan alueelle, jossa on suuret hiekkakuopat, suunnitellaan uutta yli 2 hehtaarin soranottopaikkaa, josta otettaan yli 190 000 kuutiota soraa. Tämä uusi alue tulee lähelle jokea. Takuuvarmasti käy niin, että luonnontilainen joki ja sen ympäristö peruuttamattomasti muuttuu. Eikö tälle luonnon turmelemiselle tule koskaan loppua? Pitää vielä käydä siellä uudestaan ja kuvata tuo maisema, niin että muistaa millainen se joskus on ollut.

Jokihaaran verkkopalvelu Paunetista näet kävelyklupin aiempia retkiä. Vilkaisepa Paunetin nettisivuja!. Sieltä löytyy paljon mielenkiintoista luettavaa.

Tässä kuvia lumikenkäretkestämme:

p1300141a.JPG

p1300143a.JPG

p1300148b.JPG

p1300152a.JPG

Tammikuu 18, 2010

Lumikenkäretkellä

Aihe: Liikkeellä luonnossa, Ajankohtaista — jukka @ 4:18 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Lumikenkäkelit ovat mitä mainioimmat nyt. Jos haluaa hien pintaan, niin hakkuuaukoilla on lunta miltei polveen asti ja metsissä juuri sopivasti. Meno on pehmeää, tulee sopivasti hiki liikkuessa ja kunto kasvaa ihan varmasti. Kun kuljetaan letkassa, niin voi vuorotellen vaihtaa keulamiestä ja silloin kaikilla on sopivasti rasitusta.

Tässä on hieman tärähtänyt otos Vääränvuoresta, joka on Tikkakosken risteyksestä Laukaaseen menevän vanhan hiekkatien varressa. Käväisimme siellä Samin kanssa lauantaina katselemassa liki kymmenmetrisiä kallioita. Lunta on sen verran puun oksilla, että kalliot eivät oikein näy. Isoja lohkareita on pudonnut alarinteeseen, kun vesi on mennyt kallion rakoihin ja jäätyessään rapauttanut seinämää. Eikä mitään pieniä kiviä vaan suurimmat lähes huoneen kokoisia.

p1160131a.JPG

Tässä on samasta paikasta kesäkuvat:

p1010101a.JPG

p1010101a.JPG

p1010102a.JPG

SIIS EIPÄ MUUTA KUIN LUMIKENKÄILEMÄÄN! LÄHDETÄÄN KATSOMAAN KALLIOITA!

Tammikuu 11, 2010

Tykkylunta ja auringonlaskua

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 9:35 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Aurinkoiset pakkaspäivät ovat suosineet valokuvaajia. Tällaisia luontoaiheita löytyi eilisellä lumikenkäretkellä Särkimäestä auringonlaskun aikaan.

p1100097a.JPG

p1100104a.JPG

p1100108a.JPG

p1100114a.JPG

p1100115a.JPG

p1100116a.JPG

Tammikuu 4, 2010

Vuosi alkoi paukkupakkasissa

Aihe: Liikkeellä luonnossa, Ajankohtaista — jukka @ 3:40 pm

pc250020a.JPG

Hei vaan luonnon ystävät!

Vuosi on alkanut paukkupakkasissa. Autoa en käynnistänyt viime viikolla kertaakaan - ajattelin hieman säästää kukkaroa ja luontoakin. Se sitten kostautui eilen, kun yritin sitä viikon seisokin jälkeen tulille. Vaikka lohkolämmitys oli ollut päällä, niin kone kierähti kokonaista kierroksen ja siinä kaikki. Ei muuta kuin akku lämpimään ja lataukseen, ja sen jälkeen tänä aamuna kun pakkanenkin oli siedettävissä lukemissa, kone viimein lähti käymään. Olisi syytä vaihtaa akku uuteen, mutta eiköhän tälläkin vielä ajella vähän aikaa.

Uuden vuoden toivotuksissa kerroin lumikenkäilykeleistä, ja nyt ne ovat todella hyvät. Lunta on tarpeeksi mutta ei liikaa, joten nyt on mukava liikkua metsässä. Todella hiljaista siellä nyt on. Ei tiaisen tiaista eikä tikkojakaan. Huomenna ajattelin tehdä talvilintulaskennan ja saa nähdä, mitä sillä retkellä sitten kertyy. Lintulaudalla on käynyt tiaisia kyllä, muutama punatulkku mutta ei mainittavampaa. Viime vuonnahan meillä oleili pitkään pähkinähakki ja peippo-uros. Kuvassa on Tikkakosken Autiojoki, jossa joka talvi viettää noin nelisenkymmentä sinisorsaa talveaan.

Niin että lähtekääpäs kenkäilemään! Kerätkää työpaikalta pikku porukka, niin lähdetään ihastelemaan talvista metsää. Istuskellaan nuotiolla ja keitellään kahvit. Miltä kuulostaa?

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla