Luontopäiväkirja

Helmikuu 24, 2010

Kevättä ilmassa

Aihe: Liikkeellä luonnossa, Ajankohtaista — jukka @ 12:42 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Tämä talvi jää varmasti monelle mieleen kovista pakkasista, monista lumitöistä, hohtavista hangista ja niiden ansioista hienoista hiihtokeleistä. Pian ollaan maaliskuussa, ja voimme vain odotella kevään tuloa ja vaikkapa kunnon hankikelejä.

Lumikenkäily on hiihdon ohella hyvää liikuntaa. Lunta on nyt sen verran, että kulku on hieman raskaampaa, mutta vastaavasti parin tunnin lenkillä saat kehosi kuonat liikkeelle ja rasvat palamaan tehokkaasti. Samalla on aikaa tarkastella talvista luontoa, eläinten jälkiä ja lintujakin. Talvella on muuten hyvä aloittaa vaikkapa lintuharrastus, kun lajeja on vielä vähän.

p1300134a.JPG

Kun suunnittelette oman työyhteisönne tykypäivää tai vaikkapa päivän mittaista kokousta, niin muistakaa myös sisällyttää ohjelmaan liikuntaa. Voimme käydä lumikenkäilemässä, kisailla luonnontuntemuksessa ja erätaidoissa ja nauttia samalla nokipannukahvista. Kokoustilat, ruokailu ja saunakin järjestyy vaikkapa Ränssin Kievarilla ja Jukan tokka huolehtii siitä, että saatte punan poskille ja hymyn suupieliin!

Niin, ja jos vain haluatte kokeilla lumikenkiä ihan itseksenne, niin sekin onnistuu. Vitosella per nuppi saatte porukalle päiväksi lumikengät sauvoineen. Kuljetuksesta Jyväskylään otan pienen lisämaksun.

Ja vaikka vielä helmikuussa ollaankin, nin muistakaapa, että jäät sulavat järvestä toukokuun puoliväliin mennessä, JA SILLOIN ALKAA MELONTAKAUSI! Ensimmäisiä retkiä myydään jo!

Soitelkaa ihmeessä: 040-7599 864

Tervetuloa luontoon!

Helmikuu 20, 2010

Koskikaraa ei palele

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 3:26 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Pari päivää on menty paukkupakkasissa, ja lämpötila on mennyt yöllä jo yli 30 miinusasteen. Tänään päivällä oli aurinkoinen ilma ja oikein lämmitti auringon paisteisella seinustalla, mutta varjopaikassa oli vielä kylmää. Tuuli lisäsi muutamalla asteella pakkasen purevuutta. Mutta eipä tuo haitannut, kun kiertelin tänään Sarpatin laavulta Metsäpolun reittiä Vääräjärvelle. Polkua ei ollut kukaan jalkaisin kiertänyt, enkä minäkään mennyt kuin Vääräjärven “alapäähän”, josta puro lähtee Luonetjärveen. Seurailin ketun jälkiä, kun se oli kulkenut puron varressa. Saukkokin oli käynyt tutustumassa samaan puroon polulla olevan sillan vieressä.

Vääräjärvellä oli pieni virtapaikka, joka oli sulana. Ja sieltä löytyi mukava yllätys: koskikara. Se sukelteli avoimessa virtapaikassa eikä todellakaan pelännyt pakkasta. Keski-Suomessa talveaan viettävät koskikarat ovat kuulemma suurimmaksi osaksi norjalaisia. Niiden reitti näin talvella, kun purot menevät jäähän, suuntautuu juuri kaakkoon ja tänne Keski-Suomeen. Aina jotain syötävää kuitenkin löytyy puroista ja sulapaikoista näin talvellakin. Kevään tullessa karat lähtevät taas pohjoisille pesimäpaikoille. Siellä kara asustaa yleensä jokien koskiosuuksilla, ja pesänsä se tekee kallioseinämille.

Keski-Suomen koskilla karoja tapaa eniten Konneveden Siikakoskella ja Korholankoskilla sekä Äänekosken Kapeenkoskella, joissa on reilu kymmenen yksilöä. Aika yleinen se on talvella muuallakin, mutta yleensä yhdestä kolmeen yksilöä paikassaan. Karalla taitaa olla aika iso reviiri näin talvella, joten montaa karaa ei sovi pienelle purolle.

Tässä Vääräjärven kara keskitalven auringon paistaessa. Jotenkin kuvista jo voisi aistia tulevan kevään alkua, vai mitä?

p2200204a.JPG

p2200200a.JPG

Helmikuu 16, 2010

Lumisessa metsässä

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 7:22 am

Hei vaan luonnon ystävät!

Vaikka onkin hienot hiihtokelit, niin joskus kaipaa vaihtelua. Eilen vaihdoin sukset lumikenkiin, ja ajattelin tehdä umpihangessa retken Särkimäkeen tarkastaakseni varpuspöllön pöntöt. Tiesin, että hikinen urakka siitä tulee, enkä erehtynyt. Jos haluaa 120-140 sykkeellä tasavauhtista treeniä 2-3 tuntia, niin lumikenkäily on siihen parasta mahdollista. Ihan toista kuin juoksulenkki tai hiihtolenkki, sillä lumikengillä kulkiessa mitään et saa ilmaiseksi. Ei auta alamäki, muna-asento eikä mikään - on vaan mentävä. Välillä jalka uppoaa polvea myöten ja sitä on nostettava korkealle, että saa seuraavan askeleen taas uppoamaan puuterilumeen. Ja niin edelleen…Ja välillä on ihasteltava lumisia puita ja tutkittava metän elläinten jälkiä.

Varpuspöllön pönttöön vein “lahjahiiren”, joka erehtyi puuvarastossa hiirennakkiin. Toivottavasti varpuspöllöt palailevat reviireilleen kohta, sillä yhtään myyrää, päästäistä tai metsähiirtä ei ole pöntöissä ollut koko talven aikana. Yllätys pöllöä siis odottaa ainakin Särkimäen pöntössä jäätyneen hiiren muodossa.

Radion Luonto-illassa juteltiin siitä, miten teeret lentävät lumikieppiinsä. Satuin kanavalle kesken ohjelman, mutta ilmeisesti keskusteltiin siitä, että linnut vain ilmasta tussahtavat hankeen, ja pyörittävät sinne pesän. Ohjelmassa keskusteltiin siitä, että mistä linnut tietävät, että alla on pehmeää lunta eikä vain kivikkoa. Ehkäpä kokemus auttaa. Eilen sitten näin teeren jäljet, jotka tulivat kiepistä ulos. Kiepin takana oli toinen jälki, ja siitä näki, että lintu oli todellakin lentänyt siitä kieppiin, ja vajaan parin metrin päässä oli vielä toinen jälki, kun lintu oli ollut laskeutumassa ja jättänyt jarrutusjäljen hankeen. Jotta kyllä se ohjelman juttu piti paikkansa. Tuskin teeri kaivamaankaan alkaa kieppiänsä, joten parempi voi ollakin se tussahdus vaan hankeen, ja siellä sitten pyöritellä makuuhuone sopivaksi. Ei jää juuri jälkiä, mitä kettu haistelisi.

Tässä on kuva tästä teeren kiepistä. Iso avoin reikä on se, josta lintu kömpii unisena ulos, ja takana on pienempi painanne lumessa, josta lintu lentää kieppiinsä.

p2150187a.JPG

Oli siellä metsässä muutakin kaunista ihmeteltävää. Tässä lumisia kuvia Särkimäestä. Kannattaa lähteä katsomaan luontoa!

p2150178a.JPG

p2150184a.JPG

Helmikuu 13, 2010

Kuvia Lemmenjoen kansallispuistosta

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 3:36 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Laitoin Jukan tokan sivuille Galleriaan muutamia kuvia Lemmenjoen kansallispuistosta. Kunhan saan jossain vaiheessa vanhat diani siirrettyä digi-muotoon, niin kuvia tulee Lemmenjoelta lisää. Ja kevään aikana vien sinne vielä kuvia Urho Kekkosen kansallispuistosta, Luostolta, ja Kuusamostakin.

Käykääpä tutustumassa. Tässä yksi kuva Lemmenjoelta: Ravadasköngäs.

p1010105a.JPG

Keväisiä päiviä

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 3:29 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Eipä voisi kelit olla mahtavammat! Vaikka pakkasta nyt vähän onkin, niin ulkoiluun on mitä parhaimmat kelit. Hiihtoladut eivät vuosiin ole olleet näin hyvässä kunnossa, lunta on riittävästi ja luistava keli. Mikäs sen mukavampaa!

Parisen viikkoa sitten lumikenkäretkellä löytyi saukon “koti”. Käveli pienen metsäpuron jäällä ja etsiskelin saukon jälkiä, kun tiesin että se oli siinä purossa liikuskellut. Ja niinpä sen koti sitten löytyikin. Koti siinä mielessä, että tähän sulapaikkaan johti jäljet vain yhdestä suunnasta ja ne veivät toiseen sulapaikkaan. Siitä taas ei jälkiä mennyt muualle, ja kun ympärillä oli vastasatanutta lunta, niin ehkäpä saukkoperhe oleili siinä. Ruokapöytä oli vähän siivottomassa kunnossa, mutta hyvä, että edes jotain on löytynyt syötäväksi. Tässä se ruokapöytä:

p2040159a.JPG

Tänään teimme kauppareissun kävellen ja kuvasin samalla Tikkakosken alakoskea. Tehtaan padolla huomasimme saukon jäljet, jotka tulivat Luonetjärven suunnasta. Kun pääsimme Ala-Myllylammelle, niin sielläkin oli jälkijono. Matka oli ollut koskeen syömään. On mukavaa, että saukko liikkuu ihan kylän tuntumassa. Kaunis on pihapiiri saukon keittiön ikkunasta:

p2130163a.JPG

p2130169a.JPG

Ja lepän urpu odottaa kevättä:

p2130167a.JPG

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla