Luontopäiväkirja

Maaliskuu 29, 2010

Jukan tokka Vapaa-aikamessuilla Jyväskylässä

Aihe: Liikkeellä luonnossa, Ajankohtaista — jukka @ 2:47 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Viikonloppuna vietettiin Vapaa-aikaa messuilla Jyväskylän Paviljongissa. Oli mukavaa jutustella kaikesta luontoon liittyvästä osastolleni pysähtyneiden kanssa. Enimmäkseen taisimme jutella linnunpöntöistä ja niiden ripustamisesta, huoltamisesta ja eri lajeistakin.

Mukava tarina oli eräällä mieshenkilöllä, joka kertoi tuulihaukan pesinnästä. Juttu lähti liikkeelle tuulihaukan pöntöstä, joka oli osastollani esillä kelon kupeessa. Hänen tuttavansa asui pellon lähellä, ja pellolla olevan ladon seinustalla oli tuulihaukan pönttö, jossa haukalla oli jo muistaakseni poikaset. Naakat kyttäsivät ladon vierellä puissa odottamassa, että emo lähtisi pois ja että ne pääsisivät syömään haukan poikaset. Mies huomasi haukan ongelman, ja päätti auttaa haukkaa. Niinpä hän käveli ladolle ja naakat ihmistä pelkäävänä lähtivät karkuun. Silloin haukka huomasi tilaisuutensa tulleen ja lähti saalistusmatkalle, jona aikana mies päivysti ladolla. Kun haukka tuli takaisin myyrä kynsissään, niin mieskin palasi asunnolleen. Tätä jatkui pitkän aikaa, ja haukka tuttui tähän vartiointiin. Onnellinen loppu oli se, että pesästä pääsi lentoon neljä poikasta. Mielestäni tarina on hieno osoitus siitä, miten luottamus linnun ja ihmisen välilläkin voi onnistua.

Keskusteltiin myös eskimokajakistani ja vipukeihäästä. Jos jotakuta eskimokajakin rakentaminen kiinnostaa, niin netistä löytyy siitä hyvin tietoa. Itse olen lukenut norjalaisen Anders Thygesenin sivut läpikotaisin omaa kajakkiani rakentaessani, ja häneltä tilasin kankaankin kajakkiini. Andersin yritys Kajakkspesialisten myy valmiita kajakkeja ja hän myös järjestää kursseja niiden rakentamiseksi. Hän on ollutkin muutamia kertoja Suomessa kursseja pitämässä. Vipukeihäästä löytyy tietoa suomalaisiltakin nettisivuilta googlettamalla.

Tarjolla oli tietysti myös Jukan tokan retkiä. Melontakausihan käynnistyy miltei heti jäiden lähdön jälkeen, joten ei muuta työ- tai kaveriporukka vaan kokoon ja melomaan!

Kevät on pikku hiljaa tulossa ja muuttolinnutkin alkavat saapua. Nyt kannattaa olla aikaisin liikkeellä ja kuunnella luonnon ääniä!

Maaliskuu 24, 2010

Jukan tokka Vapaa-aikamessuilla la-su 27.-28.3.2010

Aihe: Liikkeellä luonnossa, Ajankohtaista — jukka @ 7:49 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Jukan tokka on mukana Vapaa-aikamessuilla Jyväskylän Paviljongissa tulevana viikonloppuna. Osastonumeroni on B-524, ja samalla osastolla on myös Kallioplanetaario.

Viime vuonna rakentamani eskimokajakki on taas mukana ja olen tehnyt muutamia linnunpönttöjäkin malliksi. Jos et ole koskaan nähnyt vipukeihästä (tosin harjoituskappaletta), niin sekin olisi näytillä. Lisäksi voimme keskustella kaikesta retkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen liittyvistä asioista.

Ja tietysti nyt kannattaa miettiä tulevan kesän melontaretkiä. Jos siis mietitte työpisteenne tykytoimintaa tulevalle keväälle ja kesälle, niin nyt kannattaa nykäistä hihasta. Teen messutarjouksen, josta ei voi kieltäytyä!

Tapaamisiin messuilla!

Jukka

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla