Luontopäiväkirja

Huhtikuu 30, 2010

Hauskaa vappua kaikille!

Aihe: Ajankohtaista — jukka @ 7:17 am

Hei vaan luonnon ystävät!

Kohta päästään vappuun ja melontavedet aukeavat. Tämä hetki on vuoden parasta aikaa: muuttolinnut saapuvat, aurinko lämmittää, päivät pitenevät ja luonto herää. Tätä kaikkea kannattaa käydä ihastelemassa niin omilla luontoretkillä kuin tietysti Jukan tokankin retkillä.

Kannattaa siis ehdottomasti sieltä työpaikan neljän seinän sisältä lähteä iltapäiväksi ulos liikkumaan: patikoimaan luontopolulle, melomaan järvelle tai vaikkapa vaan linturetkelle lähimmälle lintutornille. Keitellään samalla maistuvat nokipannukahvit (jokin siinä nokipannukahveessa on, joka aina voittaa perinteisen mokkamasterin…), ja kuunnellaan ja katsellaan luontoa.

Siis eikun menoksi!

Niin ja vielä kerran: HAUSKAA, ILOISTA JA ENNEN KAIKKEA TURVALLISTA VAPPUA!

Hauskaa vappua kaikille!

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 7:08 am

Hei vaan luonnon ystävät!

Näitä luontokirjoituksia tulee hieman harvakseltaan, mutta luonnossa tulee kyllä liikuttua päivittäin. Pitääpä korjata tapansa tämän päiväkirjan suhteen, kun päästään toukokuulle.

Lumet lähtivät aika sukkelaan, mutta jäiden lähtöä saa vielä hiukan Tikkakoskella odottaa. Aiempina vuosina Luonetjärvestä ovat jäät lähteneet vapun aikaan, mutta viikolla järven selkä oli vielä jäässä, ja ehkäpä Luonetin aukeamista saa odottaa ensi viikkoon. Kuitenkin ollaan vielä ihan normaalissa aikataulussa. Muutaman viime päivän sää on kyllä ollut aika viileä, joten ei tämä kevät tätä vauhtia oikein edisty. Vapustakin luvataan kylmää ja sateista.

Muuttolintuja on tullut pikku hiljaa. Omalle kohdalle sattuneita lajeja ovat mm. rautiainen, tiltaltti, peukaloinen, metsäviklo, valkoviklo, taivaanvuohi, pajusirkku, haapana, tavi, isokoskelo, uuttukyyhky, lapasorsa muiden jo aiemmin tulleiden lisäksi. Pariin otteeseen olen Särkimäessä seurannut pohjatikka-pariskunnan kopsuttelua, Laukaan Vuonteen lintutornissa sääksen kalastusta ja Vihtavuoren Vihtasillassa amerikantaivaanvuohen puputtavaa mäkätystä hämärtyvässä iltayössä. Kaikki hienoja luontoelämyksiä, joita saa, kun kulkee hiljakseen luonnossa, malttaa seisahdella ja kuunnella. Lintutornissa päivystäminen tosin ei aina ole niin mukavaa. Viimeksi toissapäivänä Jokihaarassa Sorvasen lintutornissa oli niin kylmä, että piti tulla tornin juurelle tuulensuojaan.

Ensimmäinen viirupöllön pönttökierros tehtiin Samin kanssa viikko sitten. Tarkastimme kymmenkunta pönttöä, joista yhdessäkään ei ollut pesintää. Joukossa oli neljä vakiopaikkaa, joissa aina hyvinä vuosina on ollut pesintä. Jotain lohdullista oli kuitenkin siinä, että näiden pönttöjen puruihin oli pöllöemo pyöräyttänyt kuopan, joka osoittaa sen, että reviirin haltija on kuitenkin paikalla. Metsäntutkimuslaitoksen mukaan tulevana kesänä on myyräkanta alimmillaan, ja lähtee siitä sitten nousemaan. Vielä hengissä selvinneet viirupöllöt selviävät varmasti nyt kevään ja kesän aikana, kun ravintoa on enemmän. Ehkäpä ensi keväänä tilanne on jo sitten parempi.

Mukavaa kun päästään toukokuulle ja alkaa melontakausi! Jukan tokan kajakit ja kanootit kulkevat Jyväskylään asti, joten lähtekääpä porukalla melontaretkelle viettämään iltapäivää luonnossa.

Hauskaa Vappua kaikille!

Kuvassa lähteistä korpikuusikkoa huhtikuisena aamuna Tikkakoskella Särkilammella

p4220045a.JPG

Huhtikuu 8, 2010

Melontakausi alkoi jäiden seassa

Aihe: Liikkeellä luonnossa, Ajankohtaista — jukka @ 6:18 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Pääsiäistä edeltävä viikko nautittiin aurikoisista keleistä. Lämmin sää ja etelän suunnalta puhaltava tuuli toi paljon muuttolintujakin Suomeen, mutta muutto pysähtyi pääsiäiseksi, kun kelit muuttuivat sateisiksi ja sumuisiksi. Nyt aamut ovat täynnä linnunlaulua: peippoja on tullut paljon ja ruokintapaikalla käy nyt jo vihervarpusia, mustarastaita ja punarintoja. Linturetkillä kuulee punatulkkuja usein, samoin tiaiset ja keltasirkut ovat äänessä. Joutsenet, töyhtöhyypät ja ensimmäiset haukatkin ovat tulleet Keski-Suomeen. Tuulikin ja Samin kanssa on viety uusia pönttöjä niin pikkulinnuille kuin pöllöille ja tuulihaukoillekin. Metsantutkimuslaitoksen mukaan tulevana kesänä ovat Etelä-Suomessa myyräkannat minimissään, joten pöllöjen pesintöjä ei tänä keväänä varmaan montaakaan ole, mutta ensi vuosi on toivottavasti jo parempi.

Hannun kanssa avasimme melontakauden pääsiäissunnuntaina Autiojoella. Epäilin, että ainakaan Puuppolaan asti emme pääse, mutta saisimme edes avata kauden. Alku sujuikin ihan mukavasti, kun jäätä oli vain rannoilla. Kun joen virtaus hiljeni niin jäätäkin alkoi olla -ensin lauttoina ja sitten koko joen leveydeltä. Piti pujotella jään ja rannan välistä ja kerran piti ottaa oikein vauhtia, että pääsi kajakilla jäälle, kun joki oli koko leveydeltään jäässä mutta lautan edessä oli kuitenkin vapaata vettä. Siihen matka kuitenkin päättyi, koska oli turha alkaa särkemään jäätä ja kajakkeja. Emme päässeet Autiosillalle asti, mutta kokemuksena jäiden seassa puljaaminen oli ihan mukavaa. Ja tulihan samalla aloitettua sateisessa säässä melontakausi!

Mutta jäät lähtevät koko ajan, joten jos haluat kavereiden kanssa lähteä mukaan Autiojoelle, niin nyt olisi kohta se oikea aika. Tulvaa riittää toukokuun puolelle asti, joten vielä kyllä ehtii. Minulla on kolme kohtalaisen ketterää kajakkia, joilla pystyy pujottelemaan kaatuneiden puiden ja oksien lomassa. Autiosillan jälkeen Survonkoskella nautitaan retkieväät ennen paluumatkaa. Retki on aloittelijalle aika vaativa, joten suosittelen, että sinulla on kokemusta kajakilla melomisesta. Ja mukaan varavaatteet, jos satut kaatumaan!

Ei siis muuta kuin soita Jukalle 040-7599 864! Siitä alkaa seikkailu!

Tässä on muutama kuva Autiojoelta. Talvinen kuva on lähtöpaikan yläpuolelta, mutta tilanne on juuri samanlainen tällä hetkellä, eli jäätä on joen reunoilla ja paikoin ehkä vielä keskellä jokeakin lauttoina. Kesäkuvat on otettu lähtöpaikan jälkeen ennen Autiosiltaa.

p1010136a.JPG

p1010114a.JPG

p1010121a.JPG

Hannu lähetti retkeltämme melontakuvat, ja tässä ne ovat (meikäläinen alemmassa kuvassa):

hannu1bautiojoki04042010a.jpg

jukka2bautiojoki04042010a.jpg

Mielestäni Autiojoki on yksi Jyväskylän seudun hienoimmista melontareiteistä!

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla