Luontopäiväkirja

Joulukuu 20, 2010

Kinkunsulatus-lumikenkäretki 27.12. klo 12.00

Aihe: Ajankohtaista — jukka @ 6:21 pm

Hei!

Vuoden viimeisellä lumikenkäretkellä sulatellaan joulukinkku. Kokoontuminen on Sarpatinlaavun parkkipaikalla klo 12.00, josta patikoimme Metsäpolun maisemiin. Retki kestää kolmisen tuntia ja sen jälkeen nautimme nokipannukahvit ja maistuvat suolaiset ja makeat piirakat.

Retken hinta on 35 euroa, ja siihen hintaan saat hienot maastot, metsän hiljaisuuden ja nuotiotulen tunnelman!

Tervetuloa mukaan!

Joulua odotellessa

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 6:10 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Aloitan tämän kirjoituksella, joka oli 16.12. Palokka-lehdessä. Joulun toivotukset tulee sitten jutun jälkeen:

Pakkasyö on, ja leiskuen
pohja loimuja viskoo.
Kansa kartanon hiljaisen
yösydänuntaan kiskoo.
Ääneti kuu käy kulkuaan,
puissa lunta on valkeanaan,
kattojen päällä on lunta.
Tonttu ei vaan saa unta.

Joulukuu on ollut tämän vanhan joululaulun mukainen. Revontulia, varmaankin juuri noita laulun Pohjan loimuja, ei tosin täällä Keski-Suomessa ole näkynyt, mutta sunnuntaina Palokkajärven jäällä oli hieno halo auringon kummallakin puolella. Ja illalla Petäjävedeltä ajettaessa näimme auringon laskun jälkeen kauniin valkoisen pilven, joka valaisi pohjoisen taivaan. Kaunis on luonto tähän aikaan vuodesta! Näyttäisi olevan tulossa se vanha kunnon joulu pakkasineen ja lumikinoksineen.

Vesa-Matti Loirin esittämässä laulussa ovat juuri ne vanhan ajan asiat esillä. Ennen oli tapana jouluaattona muistaa kotieläimiä, ja niille vietiin vähän enemmän ruokaa. Mikseipä sen voisi tehdä nytkin, ja viedä omalle lintulaudalle kauralyhteen, pähkinöitä ja siemeniä.

Laulun tonttu käy tarkastamassa niin aitat, puodit ja kartanon kaikki eläimetkin. Pistäytyy sisälle katsomaan isäntäväkeäkin - lapsia ja aikuisia. Samalla hän pohtii ongelmaansa, johon ei ole saanut unta, eikä saa sitä siihenkään mennessä kun kuu jo laskee. Laulu kannattaa kuunnella tarkkaan, niin ehkäpä tietää, mikä se tontun ongelma oikein on ja miksi ei uni tule silmään.

Tuomaan päivänä 21.12. kannattaa tehdä parikin luontoretkeä, jos vaan jouluhössötyksiltä ehtii. Aamulla on mahdollisuus Etelä-Suomessakin nähdä osittainen kuunpimennys, joka syvimmillään ja täydellisenä on Utsjoella aamulla klo 10.17. Illan ehdoton juttu on Tuomaantulet Tikkakoskella Sarpatin laavulla. Siellä Tikkakosken Latu järjestää yhdessä seurakunnan kanssa perinteisen hartaushetken klo 18 alkaen. Joka vuosi väkeä on ollut enemmän ja tunnelma rakotulilla on ainutlaatuinen, ihan niin kuin Veskun tunnetussa joululaulussa:

Tähden tähdistä kirkkaimman
Mä toivoisin hohtavan taas joulun sanomaa
Tähden tähdistä kirkkaimman
Mä tahtoisin johtavan taas vuosisatain taa.

Vuosi on päättymässä. Talvipäivänsisaus on 22.12., jolloin päivä on lyhimmillään. Kukonaskelin mennään muutamaminuutti kerrallaan kohti kevättä.

Kulunut vuosi on ollut monella tapaa mukava. Kesällä oli retkillä paljon melojia ja joukkoon tuli myös uusia innokkaita “alokkaita”. Toivotan kaikki tervetulleiksi taas ensi keväänä kun jäät lähtevät.

Talvikausi kuitenkin lumikenkäillään, ja ensimmäinen retki on jo 27.12. Lue ajankohtaista-palstalta retken ohjelma.

Jukan tokka toivottaa kaikille luonnossa liikkuville Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Tikkakosken alakoski on pikku hiljaa jäätynyt melkein umpeen. Auringon valo ei jokiuomaan juuri yllä, vaan kajastaa takana oleviin puihin.
_dsc1037b.jpg

Joulukuu 5, 2010

Lumikengillä luontoon!

Aihe: Ajankohtaista — jukka @ 6:42 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Lunta on tullut sen verran, että lumikenkäilemään jo pääsee. Joten soitelkaa ja kirjoitelkaa ihmeessä, jos haluatte metsään pariksi tunniksi. Nyt on hyvät kelit ja lunta juuri sopivasti, että meno ei ole liian raskasta. Ja metsä on kaunis, kun on ollut välillä pakkasta ja leudompaa. Hieno huurre puissa ja eläinten jälkiä paljon tutkittavaksi!

Retket voin järjestää myös Jyväskylässä, vaikka myönnän, etten paljoa sieltä maastoja tunnekaan. Tikkakoskella on tutummat seudut ja pari laavua, jossa voimme kahvitella ja nauttia retkieväistä.

Kenkiä on 12:lle, joten kerätkääpä pikku porukka ja tulkaa viettämään talvinen iltapäivä lumikenkäillen! Kahvit ja retkieväät mukaanlukien tämä parin kolmen tunnin mukava hetki luonnossa maksaa vain 25 euroa/henkilö.

Soitelkaa!

Jukka 040-7599 864

_dsc0310b.JPG

Talven alkaessa

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 6:29 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Niin vaan syksy vierähti ilman ainoatakaan kirjoitusta. Pyydän anteeksi lukijoilta, jos olette tällä sivulla käyneet eikä jutun juttua ole ollut luettavaksi. Teen nyt jo uuden vuoden lupauksen ja korjaan tapani.

Mitä sitten syksyllä tuli tehtyä, siitä muutamalla sanalla.

Sienisato oli runsas ja suppiloita tuli kerättyä litrakaupalla. Niitä, samoin kuin herkkutattejakin, on nyt kuivattuna pussitolkulla. Mukavahan niitä on laittaa ruoan joukkoon talven aikana. Marjat jäivät sitten metsiin. Vain jokunen litra mustikkaa, puolukkaa ei yhtään, sillä kunnollisia marjamaita ei Tikkakoskella ollut tänä syksynä. Enkä lähtenyt marjoja ostamaankaan, vaikka edullisesti niitä oli kyllä tarjolla. Odotellaan parempaa marjasatoa sitten ensi syksyksi.

Toinen aktiviteetti oli pöllön pönttöjen rakentelu. Sain hyvää kuusituumaista lautaa monta metriä Niemisen Mikolta, ja niistä tein pönttöjä niin helmarille kuin viirullekin. Niemisen Leena antoi sorvattuja haapapölkkyjä puolenkymmentä, ja niissä oli jo lentoaukkokin varpuspöllölle valmiina. Kaiken kaikkiaan toistakymmentä uutta pönttöä on siis metsissä odottamassa ensi kevättä. Myyräkannat on selkeässä nousussa, sillä jälkiä on paljon ja varmasti keväällä jokunen pöllön pesintä tulee. Tosin mietityttää se, että kuinka monta reviirinhaltijaa on menehtynyt viime talvena. Huhtikuun puolivälissä se sitten selviää. Viikottain olen käynyt varpuspöllön pöttöjä tarkastamassa, mutta vielä ei ole yhdessäkään ollut myyriä.

Uuden kajakkiprojektin aloitin marraskuun alussa. Parhaillaan odottelen, että saan puusepältä kaaria varten sahatut saarnilistat. Tämä kajakki tulee Tuulikille, ja sen pituuus on 510 ja leveys 58. Laitan kuvia tästä projektista, kunhan saan kaaria laitetuksi.

Joulukuun alussa ostin Tiituspohjan palvarilta hyvää läskiä 10 kg, ja siitä määrästä noin puolet vein parille paikalle. Toisella paikalla läskit olivat puissa pari kolme päivää, ja kun kävin katsomassa, miten ne linnuille maittoivat, niin pelkät nahat vain olivat jäljellä. Taisivat korpit olla asialla, kun ne ronkkuivat lähistöllä. Pelkät tikat eivät ehkä samaan olisi kyenneet. Toisella ruokintapaikalla näinkin korpin läskiä hakkaamassa, joten se vahvisti asiaa. Tälle viimeiselle paikalle rakensin vielä uuden ruokinta-automaatin tiaisille. Niitä ei sillä ole näkynyt, mutta tikat ainakin ovat jyviä roiskineet ympäriinsä. Ja jos en paljoa erehtynyt, niin myös näädän jäljet oli tämän ruokintapaikan ympärillä.

Marraskuussa ostin itselleni uuden järjestelmäkameran, Nikonin D700:n. Nyt ei kuvien laatu enää kamerasta voi olla kiinni, mutta valokuvaajasta kylläkin. D700 on täyden koon kennolla, joten ilmaiseksi ei siis millejä tule. Pari optiikkaa ostin samassa kaupassa, Nikonin 50 ja 28-300 milliset. Aikanaan tulee kuvia tähän päiväkirjaankin.

Oman pihan lintulaudalla on tiaisia liikkunut aktiivisesti. Hömötiaisia ja kuusitiaisia on pariskunta molempia ja ehkä parikymmentä tali- ja kymmenkunta sinitiaista. Vielä on ollut päivittäin yksi punarintakin, mutta tänään en sitä enää nähnyt. Olen tarjonnut sille pähkinää ja kaurahiutaleita, ja jotain se maasta syökin. Toivottavasti se lähtisi jo etelään päin.

Lunta on tullut sen verran, että lumikenkäilemään jo pääsee. Joten soitelkaa ja kirjoitelkaa ihmeessä, jos haluatte metsään pariksi tunniksi. Nyt on hyvät kelit, lunta juuri sopivasti, että meno ei ole liian raskasta. Ja metsä on kaunis, kun on ollut välillä pakkasta ja leudompaa. Hieno huurre puissa ja eläinten jälkiä paljon tutkittavaksi!

Vielä olisi muutama viikko jouluun ja sen jälkeen päästään jo kohti kevättä ja vielä parempia lumikenkäkelejä!

Kuvassa marraskuinen Autiojoen Alakoski

_dsc0536b.jpg

Terveisin,

Jukka

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla