Luontopäiväkirja

Helmikuu 18, 2011

Pakkaskeleissä luonto kauneimmillaan

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 9:32 am

Hei vaan luonnon ystävät!

Kulunut viikko on ollut kylmin varmaan “miesmuistiin”. Tänä aamuna näytti Ilmatieteen laitoksen säätiedotus Jyväskylän lentokentällä -35 astetta aamulla. Päivisin aurinko kuitenkin lämmittää mukavasti ja lämpötila nousee 16-19 asteen tuntumaan. Tänään perjantaina on täysikuu ja odotettavissa voi olla taas todella kylmä yö. Täydenkuun ja yön taikaa voi lisätä sekin, että auringossa on juuri meneillään ns. aurinkomyrsky, ja auringon pinnalla on nähty suurempia purkauksia. Ne ehtivät Maahan illaksi, joten voisi olla mahdollista, että yöllä nähdään myös revontulia.Aurinkomyrskyt voivat saada paljonkin pahaa aikaan, jos netistä sillä haulla hakee. Pahimmillaan tietoliikenneyhteydet menevät nurin ja sähköt kaatuilevat. Saapi nähdä mitä on tulossa.

Kovien kelien takia on hiihtäminen jäänyt vähiin, mutta lumikengillä menoa kelit eivät ole haitanneet. Viikonloppuna käväisin Köntysjoella kuvaamassa. Sattui eräoppaalle melkoinen moka, kun pyörähdin jokiuomassa niin, että löysin omat suksen jäljeni pienen kierroksen jälkeen. Olin mielestäni aivan varmasti menossa jokivartta alaspäin, ja tunnistin mielestäni jo paikankin missä olen. Tosiasiassa olin menossa jokea ylöspäin ja tuohon tunnistamaani paikkaan oli vielä 200 metriä matkaa. Olisi pitänyt ottaa auringosta suunta…

Lintulaudalla on ollut vilskettä. Tiaisten suosiossa on ollut varsinkin läski, jota sain hankituksi Leppävedeltä Palvarilta. Sitä on tullut ostettua nyt jo 20 kiloa, ja tavara on tehnyt kauppansa. Minulla on ruokintapaikka myös metsässä, ja siellä on käynyt todellinen vilske. Asialla ovat olleet tikat,korpit, tiaiset ja ehkäpä näätä ja ilveskin, sillä kerran oli läskit viety parempiin suihin. Ne olin isoilla nauloilla kiinnittänyt kelopuihin, mutta naulatkin olivat vääntyneet ja kynnen jälkiä oli puun rungolla. Kunpa saisi nämä varkaat joskus kuvatuksi!

Pihan lintulaudalla on käynyt nyt päivittäin palokärki-naaras läskiä syömässä. Arka lintu, mutta ikkunan takaa sain siitä muutaman kuvan:

_dsc1907b.JPG

Köntysjoella löysin pohjantikan kopsuttelemasta koivun runkoja. Asialla oli uros, jolla on keltainen päälaki:

_dsc1937b.JPG

Kovat paikat on Tikkakoskella Autiojoen sorsillakin, mutta onneksi joen yläpäässä on avointa vettä. Sinisorsat ovat jo pariutuneet tai ainakin pariutumassa, ja uroksellakin on juhlapuku:

_dsc2040a.JPG

Seuraava kuva oravasta. Yhtenä päivänä niitä vilisti lintulaudalla viisi. Tämä jäi vaahteraan ihmettelemään eräoppaan menoa.

_dsc1995b.JPG

Päivät pitenee ja kelit paranee. Tulevana yönä on siis täysikuu. Nyt kannattaisi tehdä iltalenkki ja kuunnella vaikkapa kuvan varpuspöllöä. Ja saattaa äänessä olla viirupöllökin!

_dsc1593.JPG

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla