Luontopäiväkirja

Huhtikuu 30, 2011

Hauskaa vappua luonnossa liikkujille!

Aihe: Liikkeellä luonnossa, Ajankohtaista — jukka @ 12:30 pm

Hei vaan huhtikuu ja tervetuloa toukokuu!

Jäät lähtivät ja vedet lämpenevät pikku hiljaa. Naisten melontakurssille (ja pääsevät sinne miehetkin) on vielä tilaa. Kurssilla hiotaan melontataitoja sen verran, että saat varmasti kajakin ja kanootin tottelemaan niin tyynellä kuin tuulisellakin kelillä. Kurssi järjestetään neljänä iltana: 19.5., 26.5., 2.6. ja 16.6. Kurssin hinta on 200 euroa ja siihen kuuluu opetus, kajakki/kanootti ja viimeisenä iltana lisäksi sauna ja iltapala Ränssin Kievarilla. Kurssi järjestetään yhdessä Pilatesplussan kanssa

Tervetuloa mukaan!

Jukka ja Leena

Huhtikuu 13, 2011

Pöllöillä alkoi kevät

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 5:39 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Pöllöillä on alkanut kevät. Viime vuoden myyräkato on mennyttä aikaa ja pöllöillä piisaa nyt ruokaa. Viime vuoden ruokapula ja kulunut talvi on kuitenkin hieman vaikuttanut ainakin Tikkakosken alueen pöllöihin ja luulen, että kanta on pienentynyt. Helmipöllöjä on Keski-Suomessa ollut äänessä paljon maaliskuussa, viiruja vähemmän ja varpuspöllöjä muutamia kymmeniä. Olemme käyneet tarkastamassa jo ensimmäiset pöntöt ja neljä viirupöllön pesintää ja yksi varpuspöllön pesintä on löytynyt. Pari vanhaa ja useana vuonna pesittynä ollutta viirun paikkaa on ollut kuitenkin tyhjänä, joten voi olla, että sieltä ovat vanhat yksilöt menehtyneet. Aina joku tulee kuitenkin näillekin reviireille.

Pääsiäisen aikaan kierretään loppuja pönttöjä ja sitten nähdään tilanne niissä noin sadassa pöntössä, mitä meillä maastossa on. Tarkastuskierrosten jälkeen rengastajan kanssa pyydystetään hautovat naaraat ja kontrolloidaan ne (eli jos on rengas niin otetaan numero ylös ja jos sitä ei ole, niin laitetaan linnulle rengas) ja myöhemmin toukokuussa rengastetaan poikaset.

Voisi sanoa, että tämä pönttöily on aika palkitsevaa. Kun rakentelet niitä ja viet niitä metsiin ja vielä vähän huollatkin niitä, niin tulee samalla liikuntaa. Ja jos omassa pöntössä on pöllöllä pesä, niin tosi hyvän mielen siitä saa. Oikeasti voin sanoa, että pöllökärpänen on kyllä puraissut meikäläistä aika kovaa.

Kuvassa Nyrölän kylässä oleva viiru, joka pesi lautapöntössä pitkän tauon jälkeen. Pöntössä oli kolme munaa. Toisessa kuvassa on liito-orava, jolla asuntona oli helmipöllön pönttö. Mukava tapaus sekin.

_dsc2655b.JPG

_dsc2652b.JPG

Hauskaa pääsiäistä!

Huhtikuu 6, 2011

Naisten (ja sopii se miehillekin) melontakurssi keväällä 2011

Aihe: Liikkeellä luonnossa, Ajankohtaista — jukka @ 6:52 am

Haluaisitko oppia melomaan turvallisesti kajakilla, opettelemaan erilaisia melontatekniikoita, suunnistamaan järvellä ja ennen kaikkea alkaa harrastamaan liikuntalajia, joka kesän liikuntalajeista on monipuolisin?

Tule Jukan tokan melontakurssille, jonka toteutamme keväällä 2011 yhdessä Pilatesplussan kanssa. Jukka antaa sinulle eväät melontaan ja Leena pitää huolta kehostasi.

Tässä tiedote kurssistamme: naisten-melontakurssi-1.pdf. Valitettavasti linkki ei ole ihan joustavin, mutta saa siitä ainakin asian selville.

Kurssi toteutuu neljänä eri iltana, joista viimeisen vietämme Ränssin Kievarilla meloen, saunoen ja nauttien iltapalaa. Kurssille ovat jo ensimmäiset ilmoittautuneet, mutta vielä mahtuu mukaan.

Varmaan löytyy halvempiakin kursseja, mutta olemme panostaneet opetukseen. Käymme läpi perusasioita melonnan tekniikasta ja turvallisesta melonnasta. Tavoitteena on se, että voisit lähteä joskus yksiksesi tai kavereiden kanssa turvallisesti vesille. Emme opettele eskimokäännöstä - se jääköön tulevien kurssien aiheeksi. Mutta yksi asia opetetaan hyvin eli että lantion pitää rokata! Ja siitä pitää Leena huolen.

Tervetuloa kurssillemme!

Jukka ja Leena

Kiitos Vapaa-aikamessuilla kävijöille!

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 5:54 am

Hei vaan luonnon ystävät!

Kiitos paljon Vapaa-aikamessuilla Jyväskylän matkailun osastolla käyneille! Oli mukava jutella retkeilyasioista. Toivottavasti tapaamme tulevana kesänä melontaretkillä.

Lintujen muutto on meneillään ja aurinkoisina päivinä tulee uusia lajeja joka päivä. Järvien aukeamista odottaa Jyväskylässä satoja lokkeja ja sorsalintuja, joutsenia on tullut jo paljon ja samoin kurkia. Kannattaa olla viikonloppuna aikaisin liikeellä niin näkee ja kuulee paljon. Pöllöt ovat jo aloittaneet pesintänsä. Jokihaarassa oli viirupöllöllä jo kaksi munaa. Parina tulevana viikonloppuna kierretään pöllöjen pöntöt ja sitten näemme, mikä on tämän kevään tilanne. Viime vuonna ei ollut ainuttakaan pesintää noin sadassa pöntössä, mutta tänä vuonna hyvä myyräkanta parantaa varmasti tilannetta. Ainakin helmipöllöjä on ollut hyvin äänessä maaliskuun aikana.

Tulevista melontaretkistä on Ajankohtaista-palstalla lisää tietoa. Käypä lukaisemassa.

Hauskaa tulevaa kevättä!

_dsc2582b.JPG

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla