Luontopäiväkirja

Toukokuu 7, 2008

Pientä takapakkia kevään tuloon

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 7:21 am

Hei vaan luonnon ystävät!

Kevään lämpimän helteiset kelit vaihtuivat vapun jälkeen koleaan viikkoon. Sää varmaan pysäytti hetkeksi lintujen muutonkin, vaikka paljon lajeja on jo tullutkin. Oikeastaan voisi sanoa, että kun maanantaina näin kevään ensimmäiset pääskyset, niin kesä on siis tullut. Tervapääsky antaa odottaa itseään toukuun puoliväliin, mutta siinä 17.päivän kieppeissä sekin varmaan ilmestyy.

Jäät lähtivät vappuna, ja samalla myös melontakausi Luonetjärvellä alkoi. Uusi lajikin itselleni löytyi Luonetilta, nimittäin isokoskelo. Se on kuitenkin vain hetken paikallisena ja jatkaa suuremmille selille. Samoin tekee tukkakoskelo-pariskunta, joka sekin uiskenteli Pukkisaaren kupeessa.

Kävin tarkastamassa pöllön pöntöt, josko niissä olisi myöhäisiä pesintöjä. Ja olihan niitä pari: viirupöllö Kuikassa ja helmipöllö Rupanlahdessa syksyllä laittamassani pöntössä. Sillä oli vielä viisi munaa haudonnassa ja aika myöhäinen se on, kun vertaa Nyrölässä 13.4. olleeseen helmarin pesään, jossa oli jo poikasia. Ensi viikolla käymme Tomi Hakkarin kanssa rengastamassa kaikki poikaset.

Lintuatlas on tullut tänä vuonna kolmannelle vuodelleen. Atlaksessa kartoitetaan koko Suomen pesimälinnusto, ja sitä varten koko maa on jaettu 10×10 km ruutuihin. Niistä jokaisesta pitäisi löytää mahdollisimman monta lajia ja varmistaa myös niiden pesintä. Itselläni on Tikkakoskella vastuulla oma ruutu, ja tästä Atlas-ruudusta on nyt löytynyt 107 lajia, joista itse olen löytänyt 97. Kaikki lajit eivät varmaankaan ruudussa pesi, koska olen nähnyt ne vain ehkä kerran, mutta lähes puolella on kuitenkin varma pesintä ja mahdollisia pesintöjäkin on paljon. Työ on vaatinut aika paljon linturetkiä mutta on niitä ollut mukava tehdäkin. Tavoitteenani on löytää n. 115-120 lajia omaan ruutuuni ja saada niiden pesintävarmuus nousemaan korkeaksi. Viirupöllön pesintöjä on ruudussa kolme ja helmipöllön yksi, joten tulos ei ole kovin hyvä siltä osin. Yksi viiru kyllä pesii aivan rajalla ja käy ainakin saalistamassa omassa ruudussani. Jokihaaran ja Vehniän suunnalla pöllön pönttöjä on vähemmän, joten sen alueen pöllökannan saa kyllä pöntöttämällä varmaan nousemaan.

Jos muuten haluatte tutustua uuteen keskisuomalaiseen lintutorniin, niin käykääpä Särkilammen lintutornissa Uuraisilla. Se sijaitsee ennen Uuraisten keskustaa Petäjävedelle lähtevän tien varressa tien vasemmalla puolella. Tornia ei voi olla huomaamatta, sillä se näkyy hyvin tielle ja parkkipaikkakin on vastapääätä. Sain sieltä viime viikolla itselleni pari uutta lajia, nimittäin suokukon ja jouhisorsan. Kurki on pesällään n. 100 m päässä ja sen kaksi munaakin näkyivät kiikarilla hyvin. Toinen mukava torni on Jokihaarassa. Sorvasen lintutornile pääsee, kun käännytään Jokihaaran uudelta omakotitalo-alueelta Oikarin tilalle vievälle tielle ja seurataan opasteita, jotka alkavat Oikarin talolta. Siellä näkee mm. joutsenen pesän, vikloja ja viimeksi näimme hirvenkin, joka kaikessa rauhassa söi vesikasveja lammen rannassa. Viitasammakoiden pulputus oli mukavaa kuultavaa.

Kevät on nyt vuoden parasta aikaa. Luontoon siitä - hus!

Ei kommentteja »

Ei kommentteja toistaiseksi.

Tämän artikkelin kommentit RSS-virtana. TrackBack URL

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla