Luontopäiväkirja

Toukokuu 19, 2008

Pöllönpoikaset rengastettiin

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 5:28 am

Hei vaan luonnon ystävät!

Viime viikolla rengastettiin Tomi Hakkarin ja kavereitteni kanssa pöllönpoikaset. Viirupöllöillä poikaset olivat jo aika isoja ja viikon parin sisään ne jättävät ehkä jo pesän. Yksi helmipöllöpesue oli viittä vaille jo lähdössä maailmalle ja viimeinen hetki rengastukselle olikin käsillä. Mutta oli yksi myöhäinenkin helmipöllön pesintä, joka löytyi Rupanlahdesta omasta pöntöstä. Siellä oli vasta kuoriutuneina neljä poikasta ja vielä kuoriutumaton muna. Näiden poikasten rengastukseen on vielä pari viikkoa aikaa. Varpuspöllöillä oli vielä munat, joten nyt rengastettiin vain naaraat ja poikaset sitten myöhemmin.

Rengastus oli itselleni uusi kokemus. Hieno oli katsella kokeneen Tomin rauhallista ja varmaa työskentelyä. Viirunaaraat sitä vastoin eivät olleet rauhallisia. Yhtä lukuunottamatta ne kaikki lähtivät pöntöistä ja lensivät rengastajaa kohti poikasia puolustaakseen. Useita kertoja pöllö iski Tomin niskaa ja selkää suojanneeseen kilpeen ja muutaman kerran kypäräänkin. Ilman suojavarusteita veri olisi varmasti vuotanut! Se yksi naaras istui pesässä kaikessa rauhassa, kun poikaset otettiin viereltä ja laskettiin rengastuksen jälkeen takaisin pöntöön. Se ilmeisesti tiesi mitä tehtiin ja oli luottavaisella mielellä…

Kaiken kaikkiaan tänä keväänä oman Atlas-alueen viirun pesinnöistä tuli 14 poikasta. Yhdessä pesässä oli vasta kaksi munaa, yksi pesä oli jostain syystä tuhoutunut kokonaan, ja muutamia munia oli jäänyt myös kuoriutumatta. Varpuspöllöillä munamäärät olivat suuria: kolmessa pesässä yhteensä 21 munaa. Kahdessa helmipöllön pesinnässä oli yhteensä 8 poikasta ja vielä kuoriutumaton muna.

Myyräkanta jatkuu vielä hyvänä, joten poikasilla on aika hyvät mahdollisuudet selviytyä tulevasta kesästä ja talvesta. Toivottavasti niistä joku jäisi lähiseuduille pesimään.

Ja lopuksi: Autiojoen pyrstötiaisten pesä on valmistunut ja haudonta on ilmeisesti käynnissä.

Ei kommentteja »

Ei kommentteja toistaiseksi.

Tämän artikkelin kommentit RSS-virtana. TrackBack URL

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla