Luontopäiväkirja

Tammikuu 14, 2009

Voihan ilmastonmuutos!

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 6:39 am

Hei vaan luonnon ystävät!

Kylläpä heitti suvisen kelin! Vettä on tullut nyt jo pari päivää ja vuodenvaihteessa satanut lumi katoaa kuin … Saharaan. Juuri kun päästiin laduille, luistimille ja lumikengille. Tällaiset kelit ovat kaikille huonoja: tulee kaatumisia ja kolareita liukkailla teillä, talviset liikuntalajit kärsivät ja ei tämä tee yhtään hyvää luonnollekaan. Moni kasvilaji tarvitsee kunnon lumipeitteen talvehtiakseen hyvin ja moni eläin- ja lintulajikin selviäätalvesta juuri vahvan lumipeitteen ansiosta. Kaikilla tavoin tällainen keski-talven lämpöaalto on hallaa (aika osuva ilmaisu!) pohjoismaalaisille. Tähänkö ollaan menossa?

Aika lohduttomalta tuo ajatus tuntuu, että jokaisesta tulevasta talvesta saataisiin tämän, tosin nyt vasta alkutalven, kaltainen. Viime vuonna talvi ei alkanut kunnolla kun vasta tammikuun puolivälissä - Luonetjärvikin jäätyi lopullisesti vasta kolmannella kerralla. Toivottavasti ajetut ja tampatut hiihtoladut edes jollain tavalla säilyvät, mutta nyt kun se heittää kovat pakkaset, niin sitten ladut ovat jo liian kovia eikä hiihtämisestä ehkä nauti. Talvea riittää tosin vielä ainakin maaliskuun puolivälin paikkeille, joten kyllä tässä vielä ehtii… Viime vuonna taisi talvi rimpuilla vielä huhtikuun alussa, ja toivoin silloin, että tulisi jo kunnolla kevät, niin pääsisi kesälajeihin.

Mutta eipä nyt kuitenkaan heittäydytä ihan epätoivon valtaan. Kyllä se liikunnan ilo löytyy näistä huonoistakin keleistä. Veikka Gustafsson kirjoitti kerran Retki-lehdessä, että juuri silloin on mentävä ulos, kun luonto näyttää sen todellisen voimansa. Silloin, kun vettä tulee taivaan täydeltä, tai on myrsky, kova tuuli tai ukkonen. Silloin sitä ihmispolo tajuaa oman pienuutensa. Siis- eipä valiteta: ulos vaan! Jos ei hiihto onnistu, niin aina jokin muu vaihtoehto kyllä.

Luontoon!

Ei kommentteja »

Ei kommentteja toistaiseksi.

Tämän artikkelin kommentit RSS-virtana. TrackBack URL

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla