Luontopäiväkirja

Huhtikuu 8, 2010

Melontakausi alkoi jäiden seassa

Aihe: Liikkeellä luonnossa, Ajankohtaista — jukka @ 6:18 pm

Hei vaan luonnon ystävät!

Pääsiäistä edeltävä viikko nautittiin aurikoisista keleistä. Lämmin sää ja etelän suunnalta puhaltava tuuli toi paljon muuttolintujakin Suomeen, mutta muutto pysähtyi pääsiäiseksi, kun kelit muuttuivat sateisiksi ja sumuisiksi. Nyt aamut ovat täynnä linnunlaulua: peippoja on tullut paljon ja ruokintapaikalla käy nyt jo vihervarpusia, mustarastaita ja punarintoja. Linturetkillä kuulee punatulkkuja usein, samoin tiaiset ja keltasirkut ovat äänessä. Joutsenet, töyhtöhyypät ja ensimmäiset haukatkin ovat tulleet Keski-Suomeen. Tuulikin ja Samin kanssa on viety uusia pönttöjä niin pikkulinnuille kuin pöllöille ja tuulihaukoillekin. Metsantutkimuslaitoksen mukaan tulevana kesänä ovat Etelä-Suomessa myyräkannat minimissään, joten pöllöjen pesintöjä ei tänä keväänä varmaan montaakaan ole, mutta ensi vuosi on toivottavasti jo parempi.

Hannun kanssa avasimme melontakauden pääsiäissunnuntaina Autiojoella. Epäilin, että ainakaan Puuppolaan asti emme pääse, mutta saisimme edes avata kauden. Alku sujuikin ihan mukavasti, kun jäätä oli vain rannoilla. Kun joen virtaus hiljeni niin jäätäkin alkoi olla -ensin lauttoina ja sitten koko joen leveydeltä. Piti pujotella jään ja rannan välistä ja kerran piti ottaa oikein vauhtia, että pääsi kajakilla jäälle, kun joki oli koko leveydeltään jäässä mutta lautan edessä oli kuitenkin vapaata vettä. Siihen matka kuitenkin päättyi, koska oli turha alkaa särkemään jäätä ja kajakkeja. Emme päässeet Autiosillalle asti, mutta kokemuksena jäiden seassa puljaaminen oli ihan mukavaa. Ja tulihan samalla aloitettua sateisessa säässä melontakausi!

Mutta jäät lähtevät koko ajan, joten jos haluat kavereiden kanssa lähteä mukaan Autiojoelle, niin nyt olisi kohta se oikea aika. Tulvaa riittää toukokuun puolelle asti, joten vielä kyllä ehtii. Minulla on kolme kohtalaisen ketterää kajakkia, joilla pystyy pujottelemaan kaatuneiden puiden ja oksien lomassa. Autiosillan jälkeen Survonkoskella nautitaan retkieväät ennen paluumatkaa. Retki on aloittelijalle aika vaativa, joten suosittelen, että sinulla on kokemusta kajakilla melomisesta. Ja mukaan varavaatteet, jos satut kaatumaan!

Ei siis muuta kuin soita Jukalle 040-7599 864! Siitä alkaa seikkailu!

Tässä on muutama kuva Autiojoelta. Talvinen kuva on lähtöpaikan yläpuolelta, mutta tilanne on juuri samanlainen tällä hetkellä, eli jäätä on joen reunoilla ja paikoin ehkä vielä keskellä jokeakin lauttoina. Kesäkuvat on otettu lähtöpaikan jälkeen ennen Autiosiltaa.

p1010136a.JPG

p1010114a.JPG

p1010121a.JPG

Hannu lähetti retkeltämme melontakuvat, ja tässä ne ovat (meikäläinen alemmassa kuvassa):

hannu1bautiojoki04042010a.jpg

jukka2bautiojoki04042010a.jpg

Mielestäni Autiojoki on yksi Jyväskylän seudun hienoimmista melontareiteistä!

Ei kommentteja »

Ei kommentteja toistaiseksi.

Tämän artikkelin kommentit RSS-virtana. TrackBack URL

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla