Luontopäiväkirja

Maaliskuu 26, 2007

Hankikelit on mahtavat!

Aihe: Liikkeellä luonnossa — jukka @ 3:43 pm

p1010110aa.jpg

Hei vaan luonnon ystävät!

Tänä aamuna lähdin jo varhain kävelemään hangille Luonetjärven pohjoispäähän. Sarpatin sillalla sain kuvattua Vääräjärven joutsenpariskunnan, kun ne olivat aamupalalla. Jatkoin matkaani Vääräjärvelle Heinoslammesta tulevaa puron vartta seuraten. Kiertelin Vääräjärven metsiä, ja kun kartassa oli kalliojyrkänne yhdellä mäellä, niin kävin katsomassa sen matkan varrella. Keskisen lammen pohjoispuolella Jokihaaran tien varressa olevilla pelloilla huomasin pöllön pöntön puussa, mutta oksattomaan mäntyyn nousu ei onnistunut. Pitänee tuo pönttö vielä tällä viikolla tarkastaa ja puhdistaa.

Jokihaaran tien alitse kulkee pieni puro, joka saa Keskisestä alkunsa ja laskee isoa pelto-ojaa pitkin Luonetjärveen. Kun tulin purolle, kuului tuttu viserrys vesirajasta, ja vaikka en lintua nähnytkään, niin tunnistin sen heti koskikaraksi. Vähän se tosin epäilytti, kun niidenhän pitäisi olla jo palaamassa kohti pohjoista. Mutta sitten se ilmestyi puron yli kaartuvalle puulle istumaan ja niiailemaan, ja sain siitä yllä olevan kuvan. Kara lensi puroa alaspäin pelto-ojalle ja jatkoi siellä ruokailuaan. Tänne purolle pitää viedä koskikaralle pönttö, sillä sehän voisi vaikka jäädä sinne pesimään.

Sarpatin laavulla oli mukavaa seuraa, kun Palokasta kolme nuorta ja tuttavutta arastellen tehnyt koiranpentu olivat tulleet tutustumaan Sarpatin laavuun. Hienoa, että Tikkakosken Ladun laavusta pitävät muutkin kuin tikkakoskelaiset. Laavun vieressä kulkevassa purossa ruokaili vielä toinenkin koskikara. Karan reviiri on talvikaikaan yhdessä purossa aika iso, joten tämä saattoi olla tämän päivän toinen yksilö.

Kotona laitoin kirjosiepoille vielä ihka uudet pöntöt. Entiset oli tikka hakannut jo koloja täyteen, joten oli ne aika jo vaihtaakin. Nyt onkin muuten aika puhdistaa pöntöt, sillä asukkaat ottavat ne aika pian käyttöönsä.

Ei kommentteja »

Ei kommentteja toistaiseksi.

Tämän artikkelin kommentit RSS-virtana. TrackBack URL

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.

Toteutettu WordPress-ohjelmiston voimalla